c S

Poslanci sprejeli novelo zakona o inšpekciji dela

27.09.2017 08:02 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Poslanci so soglasno s 60 glasovi potrdili novelo zakona o inšpekciji dela, ki je del mini reforme trga dela. V razpravi so sicer opozorili, da nekatera vprašanja ostajajo odprta, med njimi problematika kadrovske podhranjenosti in omejenih pristojnosti inšpekcijskih služb.

Novela zakona o inšpekciji dela po navedbah pristojnega ministrstva rešuje predvsem dva pomembna problema, in sicer vprašanje prekarnosti in pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač.

Kot je po junijski seji vlade, na kateri je ta potrdila predlog zakona, dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, je prekarnost vse bolj razširjena ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Spomnila je, da imamo v zakonodaji jasno zapisano, da mora biti sklenjena pogodba o zaposlitvi, v kolikor obstajajo elementi delovnega razmerja.

Ker se to velikokrat ne zgodi, je zdaj v zakonu jasno opredeljeno, da lahko inšpektor odredi delodajalcu, da mora delavcu v roku treh dneh glede na ugotovljeno stanje ponuditi pogodbo. "Predvidene so tudi sankcije, če tega ne stori," je dodala.

S tem ukrepom na ministrstvu zasledujejo preprečevanje nelegalne uporabe atipičnih oblik dela. Delavec ima pravno varstvo v primeru neizročitve predloga pogodbe o zaposlitvi ali v primeru izročitve neustreznega predloga pogodbe o zaposlitvi.

Druga pomembna določba se nanaša na pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač. To je ena izmed kršitev, ki je od leta 2009 najpogostejša, je izpostavila Kopač Mrakova in dodala, da namen zakona ni, da takšna podjetja zaprejo, pač pa želijo preprečiti ponavljajočo se prakso pri nekaterih delodajalcih.

Inšpektor bo imel možnost, da lahko z odločbo prepove opravljanje dela do odprave nepravilnosti, če dvakrat v obdobju enega leta pravnomočno ugotovi, da delodajalec ni izplačal plače v skladu z določbami o plačilnem dnevu. Pri tem novem ukrepu inšpektorja gre za prepoved opravljanja dela, kjer so te nepravilnosti ugotovljene, in ne pri celotnem poslovnem subjektu. S tem ukrepom na ministrstvu zaostrujejo nadzor nad kršitvami povezanimi s plačilom za delo.

V predstavitvi stališč minuli teden so podporo noveli napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo Levice. Andrej Šircelj (SDS) je sicer opozoril, da predlagane spremembe še vedno ne rešujejo problematike neplačevanja prispevkov, kar je v nekaterih primerih bolj pereče od neizplačevanja plač. Opozoril je tudi, da se v javnosti pojavljajo informacije, da so inšpektorji pri izbiri podjetij, ki jih bodo nadzorovali, pristranski.

Temu opozorilu se je pridružila tudi Iva Dimic (NSi), ki je ob tem izpostavila še kadrovsko podhranjenost inšpektorata. Po mnenju NSi k urejanju tega področja sodi tudi izboljšanje dela sodišč.

V Levici medtem vladi po besedah Luke Mesca očitajo, da je pripravila "premalo in prepozno". Kot je dejal, je delovna inšpekcija te ukrepe vladi predlagala že pred dvema letoma, a naletela na gluha ušesa. Opozoril je tudi, da ima socialni dumping več oblik, pri čemer v Levici izpostavljajo predvsem problematiko delavcev iz nezakonitih agencij, glede česar so neuspešno vložili tudi dopolnilo.