c S

DZ v primeru nesreče uzakonil možnost razvrščanja voznikov čez robno črto vozišča

21.09.2017 08:45 Ljubljana, 20. septembra (STA) - DZ je na predlog NSi soglasno sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki v primeru nesreče voznikom na avtocesti in hitri cesti omogoča razvrščanje čez robno črto smernega vozišča, med drugim tudi na odstavni pas, ko je treba zagotoviti nemoten prehod za intervencijska vozila.

Novela določa, da morajo vozniki v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, po potrebi tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, po potrebi tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas, je zapisano v noveli. Tega zakon do zdaj ni omogočal.

V NSi so novelo predlagali, ker bi na ta način vozniki na avtocesti ali hitri cesti lahko ustvarili dovolj širok in varen reševalni pas za prihod intervencijskih vozil, s čimer bi slovensko zakonodajo na tem področju približali ureditvi drugih evropskih držav.

Čeprav vozniki v takih primerih v celoti ravnajo po navodilih upravljavca slovenskih avtocest in se pravilno razvrščajo v skladu z zakonom, se namreč pogosto dogaja, da je reševalni pas vseeno preozek. S tem pa se reševalni čas, pri katerem dobesedno štejejo sekunde, nerazumno podaljša in posledice so lahko usodne, so ob sprejemanju zakona opozorili v NSi.

Na predlog poslancev koalicije so v postopku sprejemanja zakona sprejeli nekaj dopolnil, s katerimi so področje uredili celovito, s čimer je zakon postal sprejemljiv tudi za vlado. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja zakon rešuje vse situacije pri vzpostavljanju reševalnega pasu tako v fazi, ko vozila že stojijo, kot v fazi, ko se še ustavljajo.