c S

Državni zbor omejil sodno preiskavo in spremenil način zaslišanj v predkazenskem postopku

21.09.2017 09:53 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Državni zbor je z 32 glasovi za in 20 glasovi proti sprejel novelo zakona o kazenskem postopku, ki med drugim omejuje sodno preiskavo ter spreminja način zaslišanj v predkazenskem postopku. Dogajanje pred glasovanjem je sicer zapletla kritika zakona s strani notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar. Glasovanje so obstruirali v SDS.

Za zakon so glasovali zgolj poslanci SMC, proti pa poslanci SD, večina poslancev DeSUS, poslanci Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev. V NSi so se glasovanja vzdržali. Od poslancev SMC sta bila proti noveli Ksenija Kramar Korenjak in Igor Zorčič, Branko Zorman pa se je glasovanja vzdržal.

Navidez o zakonu poenoteno koalicijo je tik pred končnim glasovanjem o noveli razdelilo sprejeto dopolnilo NSi, po katerem je v določenih primerih možnost vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo podaljšana do konca leta 2020. S tem so po besedah Mateja Tonina podaljšali rok za podajo predloga za rehabilitacijo krivično obsojenih po ali med drugo svetovno vojno.

Ker je bilo dopolnilo sprejeto, so v poslanski skupini SD zahtevali 15 minut odmora, da preverijo, kakšne bodo posledice sprejetega dopolnila. Po vrnitvi v dvorano so napovedali, da bodo zaradi dopolnila, ki "skozi zadnja vrata na novo uvaja možnost rehabilitacije", glasovali proti zakonu, kar pa ni preprečilo njegovega končnega sprejema.

Novela med drugim tožilce spodbuja, da se v večji meri poslužujejo možnosti, da sodišča namesto sodne preiskave opravijo posamezna preiskovalna dejanja, hkrati pa zaostruje pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za uvedbo sodne preiskave.

Novela uvaja možnost zaslišanja osumljencev in prič na policiji in na tožilstvu, pri čemer bo imelo takšno zaslišanje na sodišču tudi večjo dokazno vrednost. Do zdaj je lahko namreč sodnik svojo sodbo oprl na zapisnik o zaslišanju na policiji le, če je bil pri zaslišanju navzoč odvetnik, po novem pa slednje več ne bo obveza, če bo takšno zaslišanje brez odvetnika slikovno in zvočno posneto.

Spreminja se tudi postopek v primerih, ko kazensko ovadbo vložijo kvalificirani ovaditelji ali oškodovanci težjih kaznivih dejanj. Če bo tožilec nameraval zavreči njihovo ovadbo, jih bo moral o tem prej obvestiti in jim dati možnost, da predlagajo dodatne dokaze.

Novela višja sodišča v večji meri napotuje k temu, da v pritožbenih postopkih o zadevah odločajo sama in zadev ne vračajo na prvo stopnjo, vrhovnemu sodišču pa omogoča, da zahtevo za varstvo zakonitosti zavrne po skrajšanem postopku, če oceni, da je očitno neutemeljena.

Uvaja tudi možnost uporabe posebnih tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije ali t. i. IMSI lovilcev.

Novelo je vlada v DZ poslala že marca, a se je njeno sprejemanje zaradi številnih pomislekov poslancev (tudi koalicije) in pravne stroke zavleklo v jesen. Največ kritik leti na postopek zaslišanja osumljencev in prič v predkazenskem postopku ter omejitve sodne preiskave. Mnogi namreč opozarjajo, da bo postopek zaslišanj v predkazenskem postopku precej omejil pravice osumljencev, omejitev sodne preiskave pa da ne bo skrajšala sodnih postopkov, kot si to želi ministrstvo za pravosodje, pač pa da jih bo le še podaljšala.

V SDS in ZL so zato predlagali številna dopolnila, s katerimi bi odpravili najbolj sporne rešitve, a so jih koalicijski poslanci na današnjem glasovanju zavrnili.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je sicer v današnji razpravi v DZ vse pomisleke zavrnil in poudaril nujnost, da poslanci novelo sprejmejo, saj da imamo trenutno enega "najpočasnejših in najmanj učinkovitih kazenskih postopkov". Zavrnil je navedbe, da zakon osumljencem zmanjšuje pravice.

Na drugi strani je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar za STA dejala, da novela že na prvi pogled trči v koncept pravne države. Ključna napaka je, da se kot razlog za spremembo tako občutljivega zakona jemlje učinkovitost, je dejala in posvarila, da gre za krčenje pravic ljudi v kazenskem postopku.

Tudi zaradi te izjave ministrice je Jože Tanko (SDS) predlagal, da bi glasovanje prestavili na eno izmed naslednjih sej, še pred tem pa pridobili mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, a predlog na glasovanju ni dobil podpore. V SDS so zato glasovanje obstruirali.