c S

Olovcu in Kovaču za FB umor po več kot 20 let zapora

21.09.2017 08:30 Novo mesto, 20. septembra (STA) - Okrožno sodišče v Krškem je danes Aleša Olovca in Martina Kovača spoznalo za kriva umora na grozljiv način in neupravičeno slikovno snemanje v primeru, znanem kot Facebook umor. Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Sodišče je hkrati pripor obema obtožencema podaljšalo do nastopa kazni.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je v izreku sodbe navedla, da sta obtoženca svojo žrtev, ki je kasneje poškodbam podlegla, pretepla na grozljiv način. Vse skupaj pa sta snemala s telefonom in neposredno predvajala na Facebook profilu. V navedeno kazen se jima šteje tudi čas pripora, obtoženca pa sta oproščena sodnih stroškov.

Tožilka Mateja Roguljič je sicer v današnji zaključni besedi za vsakega zahtevala po 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu ter po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje oziroma ustrezno enotno kazen.

Kot je poudarila, vztraja pri vloženi tožbi, saj o tem, kar se je obtožencema očitalo, ni dvoma. Dodala je, da so bile žrtvine usodne poškodbe izid njunega skupnega učinka, oba pa nista bila toliko opita, da ne bi bila razsodna.

Prvotni zaplet je ocenila kot prijateljsko merjenje moči, ki je prešlo v sostorilski pretep in maščevanje, obtoženca pa sta se pri tem zavedala, da lahko žrtev umre, in sta to tudi dopustila. Glede snemanja je pristavila, da je to prvotno sicer potekalo z žrtvinim pristankom, kasneje pa sta ga obtoženca nadaljevala brez tega.

Kot je medijem povedala po izreku sodbe, je s to zadovoljna, saj sta bila obtoženca spoznana za kriva obeh očitanih kaznivih dejanj. Čeprav se je sodnica odločila za nižjo kazen od predlagane, pa je tudi s to zadovoljna. Ali se bo na sodbo pritožila, pa se bo odločila po tistem, ko bo sodišče svoje razloge obrazložilo v sodbi, in bo ocenila, ali ima možnost za uspeh, je še dejala Roguljičeva.

Olovčev zagovornik Dušan Dornik je v svoji zaključni besedi predlagal, da se obtoženega kaznuje le za posebno hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, češ da snemanje, ki sta ga prenašala prek Facebooka, ni bilo protipravno. Ali se bo na sodbo pritožil, pa ni povedal, ker je sodišče zapustil pri zadnjih vratih.

Kovačev zagovornik Dušan Medved je glede na to, da je menil, da temu ni bilo moč dokazati očitana dejanja, v zaključni besedi zanj zahteval oprostilno sodbo v obeh obtožbah. Po njegovem mnenju naj bi bil pri omenjenem pretepu glavni Olovec, Kovač pa naj bi mu zgolj sledil.

Po izreku sodbe je napovedal pritožbo. Kot je pojasnil medijem, meni da opredelitev, ki jo je sprejelo sodišče, ni taka, kot bi morala biti. Sojenje bi moralo biti po njegovem mnenju pošteno, izdana sodba pa "poštena, pravična in zakonita", je še dejal.

Obtožnica je sicer 20-letnega Olovca in 29-letnega Kovača bremenila, da sta februarja letos pri Podbočju surovo pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta pozneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook.