c S

DZ sprejel noveli zakona o poslovnem registru in zakona o sodnem registru

21.09.2017 09:51 Ljubljana, 20. septembra (STA) - DZ je soglasno sprejel novelo zakona o Poslovnem registru Slovenije in novelo zakona o sodnem registru. Novela o poslovnem registru daje pravno podlago za povezovanje slovenskega poslovnega registra s poslovnimi registri držav članic EU, novela zakona o sodnem registru pa možnost brezplačnega vpogleda v osnovne podatke o podjetjih.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eve Štravs Podlogar novela zakona o poslovnem registru v slovenski pravni red vnaša določbe evropske direktive, ki na evropski ravni vzpostavlja enoten sistem poslovnih registrov držav članic EU. Ta bo omogočal enoten vpogled v podatke poslovnih registrov ter njihovo medsebojno izmenjavo, in sicer na evropskem spletnem portalu e-pravosodje.

Zagotavljal bo javnost podatkov in dokumentov o kapitalskih družbah in njihovih tujih podružnicah, pri čemer bodo nekateri osnovni podatki o družbah dostopni brezplačno, odvisno pač od politike vsake države. Novela med drugim prinaša tudi reformo sistema Vse na enem mestu oziroma sistema Vem.

Novela o sodnem registru pa bo po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča omogočila brezplačen vpogled v slovenski sodni register preko spleta, pri čemer bo mogoč tudi vpogled v "udeležbo fizičnih in pravnih oseb v povezanih osebah".

"Po novem bodo tako spletne strani Ajpesa zasnovane na način, da bo vpogled podatkov o subjektu vpisa v sodni register, na primer gospodarske družbe, vseboval tudi podatke in povezavo do vpogleda o udeležbi ustanoviteljev družbenikov, zastopnikov ali članov nadzora v povezanih osebah poslovnih subjektih. S tem bomo naredili pomemben korak naprej k večji preglednosti delovanja poslovnih subjektov in integriteti slovenskega poslovnega okolja," je dejal Klemenčič.

V dopoldanski razpravi so podporo noveli zakona o poslovnem registru napovedali tako v koaliciji kot v opozicijskih SDS in NSi, medtem ko so v Levici dejali, da ji ne bodo nasprotovali. Podporo noveli zakona o sodnem registru pa so napovedali v koaliciji ter NSi in poslanskih skupini nepovezanih poslancev, medtem ko so v SDS dejali, da ji ne bodo nasprotovali. "V dosedanjem postopku obravnave je bilo nemalo opozoril, da rešitve navkljub temu, da bodo olajšale iskanje podatkov o osebah, ki so družbeniki pri različnih pravnih osebah, niso v zadostni meri pojasnjene s stališča sorazmernosti posega v osebne podatke oseb," je namreč povedala Anja Bah Žibert (SDS).