c S

Casiraghi na predobravnavnem naroku ni priznal krivde

14.09.2017 09:15 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Stephen Casiraghi, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti zaradi objestne vožnje in dve kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, na današnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznal. Obramba je ob tem predlagala izločitev dokazov zaradi nezakonitega ravnanja policije, poročajo mediji.

Če bi Casiraghi krivdo priznal, bi tožilstvo za kaznivo dejanje preprečitve povzročitve splošne nevarnosti predlagalo leto in šest mesecev zapora, za kaznivi dejanji preprečitev uradnega dejanja uradni osebi pa kazen dve leti ter dve leti in tri mesece zapora. Enotna kazen bi tako bila pet let in pol zapora.

Ko so Casiraghija, ki ni želel poslušati branja obtožnice, poklicali nazaj v sodno dvorano, ga je sodnik Martin Jančar seznanil s predlogom tožilstva glede kazni, na kar pa je obtoženi po poročanju Večera odvrnil: "Nič ne bom priznal, nič ne razumem, ker sem vklenjen in mi kršite človekove pravice." Sodnik je nato iz njegovih besed razumel, da krivde po obtožnici ne bo priznal.

Zagovornica Nataša Ljubič pa je zahtevala izločitev vseh dokazov v sodnem spisu ter sodnika Jančarja, ker se je seznanil po njenem mnenju z okuženimi dokazi. Kot je dejala, policija ni imela nobene zakonske podlage za spremljanje Casiraghija po Ljubljani, zato po njenem mnenju ne obstajajo nobene sodne odredbe. Ko so policisti izvedeli, kje se tistega dneva v Ljubljani nahaja Casiraghi, in v kakšnem avtomobilu se vozi, so se začeli voziti za njim.

Kot piše v obtožnici, se Casiraghi na opozorila policistov, naj ustavi, ko je divjal po ljubljanskih ulicah, ni odzival, dvakrat je prevozil križišče pri rdeči luči, ogrožal voznike in pešce. Med drugim je tudi skoraj trčil v policijsko vozilo, ki ga je skušalo ustaviti, upiral pa se je tudi postopku policistov in jim grozil.

Sodnik Jančar je dejal, da bodo odločili o predlogu odvetnice, o njegovi morebitni izločitvi pa bo odločal predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Zato za zdaj ni jasno, kdaj se bo sojenje Casiraghiju nadaljevalo.

Casiraghi je bil že velikokrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj. Med drugim je bil leta 2010 obsojen na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic. Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi. Nato je dobil še pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu. Enotna kazen 22 let in 11 mesecev zapora bi se mu iztekla avgusta 2019.

A je lani septembra vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi nepravilnega združevanja kazni, vrhovno sodišče pa je po poročanju portala potrdilo očitke obrambe, da naj bi sodišče prve stopnje nezakonito združevalo Casiraghijeve kazni, in pri tem upoštevalo novejšo različico kazenskega zakonika, ne pa tiste, ki je veljala v času njegovega zadnjega kaznivega dejanja. Tako je Casiraghi 10. marca odkorakal na prostost.

Casiraghi sicer v več postopkih tudi toži državo za odškodnino. Med drugim za 150.000 evrov, ker naj ga bil leta 2011 v mariborskem zaporu poškodoval pravosodni policist.