c S

Pri javnih naročilih se število ponudb na razpisih povečuje

13.09.2017 16:40 Portorož, 13. septembra (STA) - V lanskem letu je bilo moč tudi zaradi implementacije novega zakona o javnem naročanju opaziti precejšnje povečanje števila ponudb na posameznih razpisih, prav tako sta se povečala obseg in število sklopov, je ob robu Kongresa javnega naročanja v Portorožu izpostavil Sašo Matas z direktorata za javno naročanje.

Tako se je povprečno število ponudb na posameznih razpisih povečalo za skoraj pol ponudbe in je trenutno skoraj 3,5 ponudbe na vsakem naročilu, kar je "zelo pomembno za samo gospodarnost in učinkovitost javnega naročanja", je ob robu kongresa za STA izpostavil generalni direktor direktorata za javno naročanje Matas.

Prav tako se zvišuje tudi delež t. i. zelenih javnih naročil, je dodal: "Trenutno je že 30 odstotkov naročil oddanih na okolju bolj prijazen način." Skupno število naročil se v letu 2016 sicer ni povečalo, sta se pa povečala obseg in število sklopov. To po besedah Matasa pomeni, da naročila postajajo bolj transparentna, z delitvijo v sklope pa se povečuje možnost vlaganja ponudb manjšim ponudnikom, kar je bil tudi namen zakona.

Med prihajajočimi novostmi je Matas izpostavil, da se pri uredbi o javnem naročanju naročniku postavlja jasne cilje, sredstva, kako te cilje doseči, pa prepuščajo naročnikom. "Obenem bomo pripravili priporočila oz. smernice, ki bodo manj veščim naročnikom v pomoč," je dodal. O morebitnih spremembah zakona o javnem naročanju je po njegovem še prezgodaj govoriti, se pa nakazujejo možnosti sprememb "v smeri bolj socialnega javnega naročanja". Matas je pri tem poudaril, da morebitne spremembe ne bodo bistvene oz. bodo manjše, a hkrati pomembne.

Glede težav z javnimi naročili v zdravstvu je Matas opozoril, da so se premiki pri skupnem naročanju v zdravstvu sicer začeli, da pa bo trajalo nekaj časa, da bodo zadeve pričele teči normalno. Kot je spomnil, se je v preteklosti podobno dogajalo tudi na drugih področjih, ko denimo vladno naročilo za mobilno telefonijo več kot leto dni ni ugledalo luči sveta.

Kongres javnega naročanja, ki ga organizira Uradni list RS in se bo zaključil v četrtek, je že šesti po vrsti, na njem pa so našteli okoli 200 udeležencev. Kot je za STA ocenila programska vodja kongresa Maja Koršič Potočnik, gre tako za največji kongres s tega področja pri nas, na katerem se na enem mestu zbere največ ponudnikov, naročnikov in predstavnikov zainteresirane javnosti.

Kongres je zamišljen tako, da skušajo odgovoriti na najbolj sporna vprašanja, ki so se izkazala v praksi in ki "najbolj burijo duhove". Prek dvodnevnega dogodka poskušajo tako udeležencem postreči s čim bolj konkretnimi odgovori nanje, je še povzela Potočnikova.