c S

Pahor od vodstva KPK pričakuje nemoteno opravljanje funkcije do imenovanja novega člana senata

12.09.2017 14:40 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor po odstopu namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar pričakuje, da bo vodstvo KPK v teh spremenjenih okoliščinah organiziralo delo tako, da bo komisija nemoteno opravljala svojo funkcijo do imenovanja novega člana senata.

Pahor je ponovno poudaril, da je senat KPK edini, od katerega je odvisna verodostojnost, delo in neodvisnost KPK. "Nihče ne sme in ne more posegati v delo neodvisnega državnega organa izven svojih pristojnosti," je opozoril.

Kot so za STA pojasnili v uradu predsednika republike, je Pahor danes prejel odstopno izjavo Sedlarjeve. Ob tem so navedli, da je bila Sedlarjeva, tako kot druga dva člana senata KPK, imenovana za članico senata po postopku, določenem z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, in bo v skladu z določbami tega zakona tudi razrešena. Zakon po pojasnilu urada določa, da ima predsednik republike možnost člane senata razrešiti na predlog državnega zbora ali na predlog člana senata KPK samega in nima nikakršnih drugih zakonskih pooblastil za poseganje v delo komisije.

Sedlarjeva je torej razrešitev zahtevala sama, je pa iz poslanskih klopi v mandatu aktualnega predsednika KPK Borisa Štefaneca že večkrat prišla pobuda za njegovo razrešitev, a je DZ nikoli ni izglasoval.

Ob tem so v uradu dodali, da je predsednik republike storil vse, da bi prišlo do spremembe zakonskih okvirov za učinkovitejše delovanje KPK. Skupina ustavnopravnih strokovnjakov je po naročilu predsednika republike že pred leti pripravila predlog potrebnih sprememb zakonodaje, ki jo je predsednik takoj posredoval pristojnemu ministru. Predsednik se pridružuje strokovnemu mnenju, da bi za učinkovitejše delo KPK morali čim prej sprejeti nov zakon.

Kot je Sedlarjeva zapisala v odstopni izjavi, njen nepreklicni odstop ni le odstop zaradi sistematičnega onemogočanja opravljanja funkcije in dela, šikaniranja, degradacij ter diskriminacije, temveč je tudi odstop iz protesta, ker si je politični vrh pred razmerami na KPK več kot tri leta zatiskal oči, obenem pa od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije.

Kot piše na spletni strani KPK, mandat namestnika traja pet let, mandat predsednika KPK pa šest let. Pred potekom mandata so lahko funkcionarji komisije razrešeni samo v primeru, da kršijo zakon in ustavo. Sedlarjeva je funkcijo namestnice nastopila junija 2014, prav tako Igor Lamberger. Štefanec pa je mesto predsednika KPK zasedel konec marca 2014.

Štefanec se bo na odstop Sedlarjeve odzval popoldne.