c S

Ministrstvo opozarja na novosti pri vročanju sodnih pisanj

08.09.2017 16:29 Ministrstvo za pravosodje opozarja, da se bo 14. septembra začela uporabljati novelazakona o pravdnem postopku - prečiščeno besedilo, ki prinaša tudi nekatere novosti pri vročanju sodnih pisanj. Če bo naslovnika, ki bo prišel na pošto po tovrstno pismo, tam čakalo še kakšno sodno pisanje, bo namreč moral prevzeti vsa, sicer se bo štelo, da je njihov sprejem odklonil.

Ministrstvo v današnjem sporočilu za javnost namreč opozarja na novo določbo sedmega odstavka 142. člena zakona o pravdnem postopku. Ta določa, da uslužbenec pošte ob dvigu pisanja preveri, ali naslovnika na pošti čaka še kakšno sodno pisanje. V takem primeru uslužbenec pošte vsa sodna pisanja, ki se vročajo osebno, izroči naslovniku. Če jih naslovnik noče sprejeti, pa se šteje, da je odklonil sprejem pisanja.

V primeru, ko naslovniku vročitev takšne pošte na njegovem domu ni bila mogoča in se bo z obvestilom o prispelem pismu oglasil na pošti ter pismo želel prevzeti, bo moral poštni delavec preveriti, ali naslovnika na pošti čaka še kakšno drugo sodno pisanje, ki se vroča osebno. Če bo temu tako, bo moral vsa izročiti naslovniku. Enako velja v primeru, ko je naslovnik s pošto dogovorjen, da se mu vroča v poštni predal, naslovnik pa bo z obvestilom, ki mu je bilo puščeno v poštnem predalu, prevzemal eno od sodnih pisanj, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da za prevzem drugih takšnih pisem tako ne bo veljal 15-dnevni rok za prevzem.

Na ministrstvu poudarjajo, da bo naslovnik sodnih pisanj po novi ureditvi ob prevzemu enega takega pisma dolžan sprejeti vsa, ki ga v tistem trenutku čakajo na pošti. Če pa pisanj ne bo želel sprejeti, se bo štelo, da je odklonil njihov sprejem. Uslužbenec pošte bo zato na vročilnici zapisal dan, uro in razlog, zaradi katerega je naslovnik odklonil pisanje, s tem pa se bo štelo, da je bila vročitev v tistem trenutku opravljena, so še zapisali.

Vir: (STA) Ljubljana, 07. septembra