c S

Madžarska: Odločitev Sodišča EU glede kvot neodgovorna

06.09.2017 13:58 Budimpešta, 06. septembra (STA) - Madžarska meni, da je odločitev Sodišča EU, ki je zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji, neodgovorna. "Odločitev sodišča je neodgovorna in menimo, da odločitev ogroža varnost vse Evrope," je izjavil zunanji minister Peter Szijjarto.

Szijjarto je napovedal, da bo Madžarska uporabila vsa pravna sredstva proti tej absolutno nesprejemljivi sodbi, ki je po njegovem mnenju rezultat politične in ne pravne ali strokovne odločitve.

"Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU nad državami članicami," je dejal.

"Če bo Evropska komisija še naprej vsiljevala institut obveznih kvot za preselitev, se bomo še naprej borili proti temu," je dodal madžarski zunanji minister.

"Resničen boj se začenja zdaj. Uporabili bomo vsa pravna sredstva za zagotovitev, da ne bo sprejeta nobena odločitev o tem, kdo lahko vstopi na Madžarsko," je še dejal.

Sodišče EU je danes zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji in presodilo, da začasni mehanizem za obvezno premestitev prosilcev za azil dejansko in sorazmerno prispeva k obvladovanju posledic migracijske krize iz leta 2015 v Grčiji in Italiji.

Slovaška in Madžarska sta vložili tožbi proti Svetu EU, ker je septembra 2015 sprejel sklep, ki v pomoč Grčiji in Italiji pri obvladovanju migracijske krize določa premestitev 120.000 beguncev iz teh dveh držav v druge članice EU v dveh letih.

Odločitev se je sprejemala s kvalificirano večino, tako da sta bili Slovaška in Madžarska, ki sta poleg Češke in Romunije glasovali proti, preglasovani. Ker se s sklepom nista strinjali, sta sodišču v Luksemburgu predlagali razglasitev njegove ničnosti.

Državi sta svojo zahtevo utemeljili z argumenti, da so bile pri sprejemanju zakonodaje storjene procesne napake, da je bil sklep sprejet na napačni pravni podlagi ter da ni ne primeren ne nujen za rešitev migracijske krize.

Sodišče je tožbi Madžarske in Slovaške zavrnilo v celoti. Presodilo je, da uporabljena pravna podlaga institucijam EU omogoča sprejetje "vseh začasnih ukrepov, potrebnih za učinkovit in hiter odziv na izredne razmere zaradi nenadnega prihoda razseljenih oseb".

Ob tem sodišče ugotavlja, da začasni mehanizem za premestitev beguncev ni ukrep, ki bi bil očitno neprimeren za prispevanje k uresničevanju cilja izpodbijanega sklepa - pomagati Grčiji in Italiji pri obvladovanju posledic migracijske krize iz leta 2015.