c S

Delovna skupina za izvajanje arbitražne razsodbe o izhodiščih za interventni zakon

24.08.2017 14:19 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Vladna delovna skupina za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča se je danes sešla na drugem sestanku. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, so se člani delovne skupine, ki jo sestavljajo predstavniki vseh ministrstev, seznanili s potekom priprav in pripravljenimi izhodišči za sprejem interventnega zakona.

Ta bo poskrbel za ustrezne sistemske rešitve konkretnih življenjskih situacij državljanov ob meji in bo zajel različna področja, od pravic iz socialnih in zdravstvenih zavarovanj, sistema obdavčitve dohodkov do področja izobraževanja, kmetijstva, infrastrukture in okolja.

Vlada bo interventni zakon obravnavala septembra, potem ko bo delovna skupina tudi na terenu preverila stopnjo ujemanja zakonskih rešitev z dejanskimi potrebami prebivalstva in gospodarskih subjektov.

Ministrstva te dni tudi zaključujejo pripravo podlag operativnih ukrepov za implementacijo arbitražne razsodbe, so še sporočili iz Ukoma.

Arbitražno sodišče, ki je odločilo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je končno razsodbo javno razglasilo 29. junija. Arbitražni sporazum med vladama Slovenije in Hrvaške določa, da pogodbenici v šestih mesecih po razsodbi naredita vse potrebno za njeno izvajanje, vključno s spremembo nacionalne zakonodaje, če je to potrebno.

Slovenska vlada je za implementacijo razsodbe oblikovala dve delovni skupini, eno za pripravo vsega potrebnega za implementacijo in drugo za izris kart v razmerju 1 proti 5000, na podlagi katerih bodo evidentirali državno mejo v katastru oziroma bodo določili potek mejne črte na terenu.

V zvezi z implementacijo bo Slovenija tudi pripravila ustrezno zakonodajo, ki jo bodo po napovedih jeseni vložili v državni zbor. Gre za 52 predpisov, od tega devet zakonov.