c S

Pred zaključkom sojenja Črnigoju v zadevi Stavbenik tožilka modificirala obtožnico

23.08.2017 15:44 Nova Gorica, 23. avgusta (STA) - Tik pred zaključkom ponovljenega sojenja Dušanu Črnigoju v zadevi Stavbenik pred novogoriškim okrožnim sodiščem je tožilka Damjana Bandelj modificirala obtožnico. Poleg povzročitve škode zaradi prodaje delnic Stavbenika naj bi Črnigoj na tak način znižal tudi vrednost premoženja Primorja.

Ker mora obramba pripraviti nove zaključne besede, se bo sojenje nadaljevalo predvidoma prihodnji teden.

Tožilka je sicer pred sodnimi počitnicami zahtevala imenovanje novega sodnega izvedenca računovodske ali ekonomske stroke, vendar njeni zahtevi sodnik Goran Klavora ni ugodil. Bandljeva je zatrjevala, da nihče izmed dosedanjih sodnih izvedencev ni podal natančne vsote škode, ki naj bi nastala Primorju zaradi prodaje delnic.

Nasprotno pa sta Črnigojeva zagovornika, Danilo Grilj in Janez Koščak povedala, da so vsaj trije izmed doslej petih sodnih izvedencev in prič povedali, da Primorju zaradi prodaje Stavbenikovih delnic ni nastala nikakršna škoda. Kljub temu, da sta imela za danes že pripravljene zaključne besede, sta sodišče zaradi tožilkine vložitve modificirane obtožnice zaprosila za nekaj dni, da svoje zaključne besede lahko dopolnita z novimi dejstvi.

"V tem postopku se ne da ugibati, ali je škoda nastala ali ne. Poskus tožilstva, da postavlja vedno nove izvedence, ni nič drugega kot pomanjkanje argumentov," je v razpravi dejal Grilj.

Črnigoj je obtožen zlorabe položaja pri omenjeni prodaji 95.305 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja Vitalu, ki naj bi jih nato pod ceno prodalo Črnigoju in 28 vodilnim zaposlenim v Primorju.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je Črnigoja v tej zadevi že spoznalo za krivega zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode. Zato ga je obsodilo na tri leta zapora in 25.000 evrov denarne kazni, kot stransko kazen pa bi moral Primorju v stečaju povrniti skoraj 1,4 milijona evrov, za kolikor naj bi oškodoval podjetje.

Na obsodbo sta se pritožila tako Črnigoj kot tudi državna tožilka, ki je menila, da je kazen premila. Koprsko višje sodišče je nato prvostopenjsko sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. Kot razlog je navedlo, da novogoriško okrožno sodišče ni upoštevalo predpisov iz leta 2001, ko je bila sklenjena pogodba o prodaji delnic.