c S
Poljska ukrepe EU označila za izsiljevanje 27.07.2017 08:20 Varšava, 26. julija (STA) - Poljska vlada je ukrepe, ki jih je zaradi sporne pravosodne reforme danes sprejela Evropska komisija, ostro obsodila. "Ne bomo dovolili, da nas evropski uradniki izsiljujejo," je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal tiskovni predstavnik vlade Rafal Bochenek.

"Vsi zakonski predlogi, ki jih je pripravil poljski parlament, so v skladu z ustavo in demokratičnimi načeli," je še zatrdil.

Poljski zunanji minister Witold Waszczykowski je danes zavrnil opozorila iz Bruslja kot neutemeljena in prezgodnja. "Proces še ni zaključen in zato ne sprejemamo nikakršnih intervencij v to situacijo niti vmešavanj od zunaj," je dejal minister za poljski portal wPolityce.

Pravosodna reforma obsega štiri predloge. Dva - o nacionalni pravosodni šoli in o ureditvi rednih sodišč - je poljski predsednik Andrzej Duda že podpisal, na zakona o pravosodnem svetu in vrhovnem sodišču pa je v ponedeljek napovedal veto. Sporna reforma je na Poljskem sprožila množične proteste.

Evropska komisija je Poljski danes poslala priporočilo v sklopu okvira za zaščito pravne države, v katerem je utemeljila resne skrbi zaradi predvidene pravosodne reforme, ki po njeni oceni krepi sistemsko grožnjo vladavini prava, ugotovljeno že januarja lani.

Poljska ima zdaj mesec dni časa, da se ustrezno odzove. Še zlasti komisija Poljsko poziva, naj ne sprejme nobenega ukrepa za odpoklic ali prisilno upokojitev sodnikov vrhovnega sodišča.

Če bo Poljska to storila, je komisija pripravljena takoj sprožiti postopek 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic. Začetno uradno opozorilo je po navedbah komisije mogoče sprožiti s podporo štirih petin članic unije.

Komisija je danes odločila tudi, da sproži pravni postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje. Prvi opomin v sklopu tega postopka bo komisija poslala, takoj ko bo sporni zakon o ureditvi rednih sodišč začel veljati.