c S

Sodišče ni dopustilo obtožbe zoper Kanglerja in Gerloviča

26.07.2017 11:20 Maribor, 26. julija (STA) - Višji sodniki v Mariboru so pritrdili odločitvi sodišča v Slovenj Gradcu, da se ustavi kazenski postopek zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in odvetnika Roka Gerloviča. Aktualna občinska oblast ju je leta 2013 ovadila, ker naj bi občino oškodovala za več kot 200.000 evrov.

Višje sodišče v Mariboru je po pisanju Večera pritrdilo zunajobravnavnemu senatu Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, da se kazenski postopek zoper Kanglerja in Gerloviča ne dopusti, ker za očitke, ki jih je tožilstvo navedlo v obtožnici, ni dokazov, prav tako nimajo znakov kaznivega dejanja. S tem je sodišče kazenski postopek pravnomočno ustavilo, poroča današnji Večer.

Občina pod vodstvom sedanjega župana Andreja Fištravca je Kanglerja in Gerloviča prijavila tožilstvu in protikorupcijski komisiji, ker naj bi se dogovorila za domnevno neupravičeno nagrado za zastopanje občine v primeru pravdanja z državo v zvezi z zakonom, s katerim je ta prenesla financiranje javnih kulturnih zavodov na občine.

Mestna občina Maribor je v tej zadevi dosegla odškodnino v višini tri milijone evrov. Izplačilo je država najprej nakazala na fiduciarni račun, potem pa ga je odvetnik prenakazal na občinskega. A nakazal je dobrih 200.000 evrov manj, ker je z občino leta 2007 sklenil dogovor, da mu v primeru, če bo v pravdi uspel, pripada plačilo v višini 15 odstotkov od pravnomočno dosojenega zneska obresti, če bi pravdo izgubil, pa bi bil odvetnik plačan po odvetniški tarifi, navaja Večer.

Mariborsko tožilstvo je sledilo kazenski prijavi in trditvi mariborskih kriminalistov, da je Kangler s podpisom sporazuma z odvetnikom zlorabil položaj. Tožilstvo je obtožnico vložilo aprila lani na Okrožno sodišče v Mariboru, to pa je z namenom maksimalne zagotovitve objektivnosti pri odločanju o zadevi primer odstopilo okrožnemu sodišču v Slovenj Gradcu. To je presodilo, da v ravnanju obdolženih niso podani znaki kaznivega dejanja.

Tako odvetnik kot nekdanji župan sta že od vsega začetka zavračala očitke o kakršnih koli nepravilnostih v spornem dogovoru.

Kangler danes pravi, da je z ustavljenim kazenskim postopkom očitno, da je ravnal gospodarno. "Očitno je, da je torej župan Fištravec, ki je podpisal kazensko ovadbo zoper mene in odvetnika, ravnal negospodarno, skupaj s policijo in tožilstvom. Žalostno je, da tožilstvo z mano obračunava na ta način," je povedal za Večer. "Meni in Gerloviču je bila storjena škoda. Sprašujem se, kdo bo za to odgovarjal in kako dolgo se še mislijo mariborski kriminalisti in tožilstvo ukvarjati z mano," je dodal.

Odvetniku Gerloviču je sodišče zaradi postopka že dve leti pred vložitvijo obtožnice blokiralo vse premoženje, zdaj pa bo to odblokirano. "Zdaj sem na svoji koži občutil, kako se počuti človek, ki ga tri leta kazensko preganjajo brez utemeljenega razloga in mu blokirajo vse premoženje," je bil njegov komentar.

Kangler ima odprtih še šest kazenskih postopkov. "Iz dneva v dan sem prepričan, da bodo v kratkem vse ovadbe padle," pravi. Od 20 kazenskih postopkov, ki jih je tožilstvo sprožilo zoper njega, je 13 ustavljenih, pravnomočna obsodilna sodba pa ga je doletela v primeru sporne zaposlitve njegove podžupanje Astrid Bah v stanovanjskem skladu, kar Kangler izpodbija z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču.