c S

Šketa uvedel nadzor nad delom tožilstva v primeru imenovanja Škrleca

12.07.2017 17:52 Ljubljana, 12. julija (STA) - Generalni državni tožilec Drago Šketa je uvedel nadzor nad delom tožilstva v primeru imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca, zaradi česar sta bila ovadena nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, so neuradno poročanje Požareporta potrdili na tožilstvu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je leta 2015 sporočila, da so pri nadzoru imenovanja Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ugotovili, da sta Fišer in takratni pravosodni minister Zalar ravnala koruptivno. Tako Zalar kot Fišer sta zaradi tega poročila vložila tožbo na upravno sodišče, zadeva je romala vse do vrhovnega sodišča, ki je novembra lani pritrdilo odpravi ugotovitev KPK v tej zadevi.

Sicer pa so v SDS na policijo in tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga Zalar in Fišer storila pri imenovanju Škrleca.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je februarja na seji DZ opozoril, da se ustvarja vtis, da gre zadeva v smeri zastaranja. Po njegovih informacijah naj bi namreč zadevo najprej vodila državna tožilka Karmen Erčulj, ki je bila lani imenovana za sodnico, od nje pa jo je prevzela Manja Prezelj, ki naj bi kmalu izpolnila pogoje za upokojitev. Tako bo zadeva znova predodeljena, je opozoril.

Takrat je tožilstvo vodil še Fišer, Šketa pa je kot novi generalni državni tožilec v DZ zaprisegel v začetku maja.