c S

Odbor za pravosodje obravnavo predloga novele zakona o kazenskem postopku prestavil na september

29.06.2017 08:13 Ljubljana, 28. junija (STA) - Odbor DZ za pravosodje je danes začel obravnavo predloga novele zakona o kazenskem postopku, a te točke ni končal. Na predlog Vinka Gorenaka (SDS) je razpravo prekinil in obravnavo prestavil na september. Člani odbora so namreč ocenili, da s sprejemanjem novele ne gre hiteti.

Med razpravo so nekateri predstavniki pravosodja in poslanci opozorili na spornost nekaterih členov, med drugim glede sodne preiskave, ki jo predlog novele omejuje, ter možnost zaslišanja prič in osumljencev s strani policije in tožilstva v predkazenskem postopku.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je dodatno opozoril, da bi predvidene spremembe dodatno obremenile vrhovno sodišče. Želeli bi si, da bi vrhovno sodišče imelo zlasti precedenčno vlogo. Zato je predlagal, da bi zakon dopolnili tako, da bi vrhovno sodišče očitno neutemeljene zahteve za varstvo zakonitosti lahko zaključilo s skrajšano obrazložitvijo.

Poslanec koalicijske SMC Igor Zorčič se je zato zavzel, da bi sporne določbe z dopolnili ustrezno popravili. V odmoru, ki je sledil, so pripravili nekatera dopolnila, o katerih pa člani odbora po vrnitvi na sejo niso glasovali. Gorenak je namreč opozoril, da tako pomembna vprašanja, kot jih ureja novela, ne gre urejati tako hitro, zato je predlagal prekinitev točke. Člani odbora so predlog večinsko podprli, obravnavo točke pa naj bi po besedah predsednika odbora Jana Škoberneta (SD) nadaljevali septembra.

V današnji razpravi so sicer nekateri sogovorniki tudi pohvalili nekatere spremembe. Namestnica generalnega direktorja Tatjana Bobnar je tako pozdravila določene spremembe glede dela z žrtvami in oškodovanci.

Na drugi strani je odvetnik Mitja Jelenič Novak v imenu Odvetniške zbornice Slovenije opomnil, da novela "de facto odpravlja sodno preiskavo in jo nadomešča s policijsko preiskavo".

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare je takšne navedbe zavrnil. Pojasnil je, da njihova ideja pospešitve predkazenskega postopka temelji tudi na odločbi ustavnega sodišča iz leta 2015. Glede predloga novele v celoti pa je povedal, da je spornih členov le pet do 10 med 140, ki jih z novelo spreminjajo. Spremembe pomenijo večjo stopnjo preglednosti postopkov in višjo stopnjo odgovornosti, to pa marsikomu ne ustreza, je dejal.

Gorenak je vprašal, kdo iz strokovnih krogov pravzaprav novelo sploh podpira in kako je mogoče, da jo podpirajo koalicijski poslanci. Sam je med drugim opozoril na določbo, po kateri zaslišanja zunaj prostorov policije ni več. To bi tako kriminalistom kot tožilcem predstavljalo oviro pri delu, je ocenil in navedel še nekatere druge po njegovem sporne določbe.

Po mnenju Mateja T. Vatovca iz poslanske skupine Levica pa novela skrajšuje postopek na račun socialno najšibkejših, saj si ti obrambe v tej fazi ne bodo mogli privoščiti. Tudi sam pa je za glavno pomanjkljivost označil ukinitev sodne preiskave.

Odbor je danes obravnaval tudi predlog priporočila vladi v zvezi s stanjem na področju korupcije, ki ga je v DZ vložila SDS. Izglasoval je sklep, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Po besedah Gorenaka sprejem priporočila predlagajo, ker ocenjujejo, da sta zdajšnja definicija korupcije in korporativnih dejanj preširoka. Zato bi DZ vladi s priporočilom predlagal, naj v pol leta pripravi temeljito analizo pravne ureditve na področju korupcije, kot tudi, naj predlaga takšne zakonske rešitve, ki bodo organizacijsko in vsebinsko podobne večini evropski držav ter bodo omogočale učinkovitejše in hitrejše preiskovanje korupcije.

Po Gorenakovih besedah priporočilo kljub temu, da je kritično do Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ni uperjeno zoper zdajšnje vodstvo tega organa. "S presenečenjem namreč ugotavljam, da zdajšnji predsednik ravna drugače, kot je ravnal njegov predhodnik, in to je dobro. Vprašanje pa je, koliko časa mu bo to omogočeno," je dejal. Opozoril je namreč, da prehodne določbe novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je v pripravi, predvidevajo zamenjavo zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca.

Vlada po besedah državnega sekretarja Stareta poslancem predlaga, naj priporočila ne sprejmejo, saj je presoja trenutne protikorupcijske zakonodaje že v teku. V pripravi je namreč novela zakona o preprečevanju korupcije, ki jo bo kmalu obravnavala tudi vlada, je dejal.