c S

Obravnava predloga zakona o sistemskih preiskavah se seli na septembrsko sejo

28.06.2017 16:40 Ljubljana, 28. junija (STA) - Odbor DZ za pravosodje je obravnavo predloga zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena preložil na naslednjo, predvidoma septembrsko sejo. Kot je pojasnil predsednik odbora Jan Škoberne (SD), namreč še vedno potekajo usklajevanja z nekaterim ključnimi deležniki. Predlog zakona je sicer parlamentarno pot začel že pred dvema letoma.

Poslanec Matej Tašner Vatovec (Levica) je na seji uvodoma dejal, da se s takim sklepom ne strinja, saj je, kot je dejal, želela vlada predlog zakona o sistemskih preiskavah sprejemati skupaj s predlogom zakona o kazenskem postopku, ki je danes prav tako na dnevnem redu odbora.

"Zakon, takšen kot je, bi moral pasti, saj ga bo tudi glede na mnenje zakonodajno-pravne službe težko z dopolnili spremeniti tako, da bi deloval," je navedel.

Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je predlagal, da odbor sklene, da se preloži tudi obravnava predloga zakona o kazenskem postopku, vendar ta predlog ni prejel zadostne podpore.

Vlada želi sicer z zakonom o sistemskih preiskavah oblikovati podlago za ustanovitev posebnih preiskovalnih komisij, ki bi preiskale velike državne projekte, pri katerih se pojavljajo sumi nepravilnosti. V tovrstnem pregledu naj bi pristala tudi šesti blok Termoelektrarne Šoštanj in nastanek bančne luknje.

Vendar pa je bil predlog pred dvema letoma, ko je začel parlamentarno pot, deležen precej kritik zakonodajno-pravne službe, ki je pripombe podala k skoraj vsem členom. Preiskovalne komisije bi imele po njihovem mnenju preširoke pristojnosti in neomejena pooblastila, vprašljiva pa je bila tudi sestava komisije in njen položaj.

Prav tako bi se sistemske preiskave po predlaganem zakonu podvajale z namenom parlamentarne preiskave, razmerje preiskovalne komisije po predlaganem zakonu do parlamentarne preiskovalne komisije pa je bilo nejasno.