c S

EU z dogovorom o merilih za selitev evropskih agencij iz Britanije

21.06.2017 08:09 Bruselj, 20. junija (STA) - Članice EU so se danes dogovorile o šestih merilih za preselitev agencije za zdravila in bančne agencije iz Velike Britanije v unijo. Za sedeža agencij se poteguje 24 članic, le Slovenija in baltske države za zdaj niso izrazile zanimanja. Uradne prijave za sedež je sicer treba posredovati do konca julija. Državi gostiteljici naj bi izbrali oktobra.

Dogovor o šestih merilih, ki so ga danes sprejeli na zasedanju ministrov EU za evropske zadeve, na katerem je Slovenijo zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič, bodo v četrtek predvidoma potrdili še voditelji članic unije.

Šest meril se nanaša na zmožnost zagotovitve delovanja agencij takoj ob izstopu Združenega kraljestva iz unije, dostopnost lokacije, zagotovitev ustreznega izobraževanja za otroke zaposlenih, dostop do trga dela, razvitost poslovne skupnosti in geografska razpršenost.

Ministri so izpostavili cilj zagotoviti gladko in pravočasno preselitev agencij ter čim manj motenj pri njunem delovanju. Končno odločitev je pričakovati oktobra, je danes v Luksemburgu pojasnila malteška ministrica za zadeve EU Helena Dalli.

Slovenija se po neuradnih navedbah za sedeža agencij ne bo potegovala. Glavni razlog naj bi bila zahtevna merila za ustrezno gostitev agencije za zdravila z 900 zaposlenimi oziroma bančne agencije z 200 zaposlenimi. Slovenija že gosti Agencijo za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) z okoli 90 zaposlenimi.