c S

Odbor Evropskega parlamenta zahteva prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo

20.06.2017 13:08 Ankara/Bruselj, 20. junija (STA) - Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je danes zahteval prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo, če bo vlada v Ankari uresničila ustavne reforme, ki so jih Turki odobrili na referendumu aprila. V primeru vnovične uvedbe smrtne kazni pa odbor poziva h koncu pogajanj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot v pregledu poročila Evropske komisije o napredku reform v Turčiji ugotavlja parlamentarni odbor, je bilo lansko leto težko za Turčijo zaradi vojne v Siriji, begunskega toka, terorističnih napadov in poskusa državnega udara. Člani odbora ob tem obsojajo poskus udara in izražajo solidarnost s turškim narodom.

Resolucija odbora ob tem priznava pomen dobrih odnosov med EU in Turčijo in ohranitve konstruktivnega in odprtega dialoga. Oboje je po mnenju članov odbora nujno za soočanje s skupnimi izzivi, kot so migracije, varnost in terorizem. Odbor predlaga tudi nadgradnjo carinske unije med EU in Turčijo, v dokumente o tem pa bi vključili tudi človekove pravice in temeljne svoboščine, piše na spletni strani parlamenta.

Evropski poslanci so v resoluciji tudi kritični do odzivov Ankare na poskus državnega udara, češ da so nesorazmerni. Še posebej obžalujejo množično odpuščanje javnih uslužbencev, zapiranje medijev, aretacije novinarjev, sodnikov in zagovornikov človekovih pravic ter zapiranje šol in univerz.