c S

Koprska notarka Polka Bošković pogojno obsojena

20.06.2017 08:14 Nova Gorica/Koper, 19. junija (STA) - Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes z izrekom sodbe zaključil postopek proti dvanajsterici, ki je za oderuške obresti posojala denar, nato pa stranke izsiljevala in jim grozila. Vodja združbe naj bi bil Radenko Vasić, ki ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora. Med pogojno obsojenimi je tudi koprska notarka Polka Bošković.

Obsojeni so bili še Radenka Vasić, in sicer na deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, Zoran Vardić na eno leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s tremi leti preizkusne dobe, Darij Zornada na enotno kazen 11 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in Keram Idrizoski na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo leta in pol.

Boškovićeva, sicer tudi koprska občinska svetnica, je bila obsojena na enoletno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dve leti in pol. Tako Vasić kot pogojno obsojeni bodo morali plačati tudi denarne kazni.

Vseh obtožb pa so bili oproščeni Nedeljko Marušić, Miha Klaj, Jure Klaj, Gregor Mesar, Vesna Grubač in Goran Vasić.

"Za višje kazni sodišče ni našlo osnove," je po razglasitvi povedala sodnica Andrejka Luznik, ki je prisodila nižje kazni kot je zahtevala tožilka.

Po razglašeni sodbi so tožilka Natali Volčič Ivanič ter nekaj zagovornikov obtoženih napovedali pritožbe.

Po obtožnici, spremenjeni med postopkom, naj bi se Vasić, njegova hči Radenka in Boškovićeva pred tremi leti namerno združili z namenom goljufije. Skovali naj bi načrt in izkoristili finančno stisko Rifeta Keserovića in Ramadana Tajroskega, Marjana Lazarja pa naj bi prvoobtoženi Radenko Vasić izsiljeval.

Radenka Vasić naj bi pripravljala sporne pogodbe, Boškovićeva pa naj bi jih potrjevala ter tako Vasiću pridobila protipravno premoženjsko korist. S tem naj bi zlorabila uradni položaj. Sodišče ju je spoznalo krive pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja.

Ostali obtoženi naj bi po obtožnici pomagali tako, da so posojali denar.

Tožilstvo je že konec maja za vseh 12 obtoženih predlagalo zaporne in pogojne kazni, v začetku meseca pa so imeli zaključne besede zagovorniki, ki so za vse obtožene predlagali oprostilne sodbe.