c S

EU še za leto dni podaljšala sankcije proti Rusiji

19.06.2017 11:21 Bruselj, 19. junija (STA) - Svet Evropske unije je danes še za leto dni podaljšal sankcije proti Rusiji zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Restriktivne ukrepe, ki omejujejo poslovanje evropskih podjetij in državljanov z območjem Krima in Sevastopola, so podaljšali do 23. junija 2018, so sporočili danes v Bruslju.

Sankcije med drugim prepovedujejo izvoz določenih dobrin in tehnologij družbam na Krimu ali za uporabo na tem območju, in sicer v prometnem, telekomunikacijskem in energetskem sektorju. Prepoved velja tudi za dejavnosti, povezane s črpanjem, izkoriščanjem in proizvodnjo nafte, plina in rud. Poleg tega je prepovedan tudi uvoz proizvodov s Krima in Sevastopola v unijo, so sklenili ministri članic EU.

Ukrepi prepovedujejo tudi naložbe na Krimu in Sevastopolu, kar pomeni, da Evropejci in evropska podjetja tam ne smejo kupovati nepremičnin ali podjetij. Poleg tega ne smejo financirati krimskih podjetij ali jim zagotavljati določenih storitev, med drugim tudi turističnih.

Svet EU je ponovil tudi obtožbe glede ruske nezakonite priključitve krimskega polotoka leta 2014, česar EU ne priznava.

EU je marca za šest mesecev podaljšala tudi sankcije proti nekaterim ruskim in ukrajinskim posameznikom zaradi vpletenosti v ukrajinski konflikt. Sankcije bodo zaradi grožnje suverenosti in neodvisnosti Ukrajine tako v veljavi najmanj do 15. septembra.