c S
Uporaba telefona v EU odslej po domačih cenah 15.06.2017 07:45 Ljubljana, 15. junija (STA) - Danes je začela veljati evropska uredba (izvedbena uredba), ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Gre za pravo zgodbo o uspehu, pravijo v evropskih inštitucijah. Veseli se lahko kakšnih 500 milijonov uporabnikov, ki so doslej za uporabo storitev mobilne telefonije na potovanjih v druge članice plačevali visoke račune.

Storitve gostovanja se bodo odslej v EU zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen. Uporabnik bo torej za vsako minuto pogovora, poslano kratko sporočilo in preneseni gigabajt podatkov plačal toliko, kot če bi te storitve opravil v domačem omrežju.

Nova ureditev velja v vseh članicah EU ter na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu, ki prav tako veljajo za del evropskega gospodarskega prostora. Za Veliko Britanijo bo to pravilo veljalo, dokler bo članica EU. Drugod po Evropi, denimo v Turčiji in Švici ter na večjem delu Balkana, pa bodo operaterji stroške gostovanj še vedno zaračunavali.

"Odprava stroškov gostovanja je eden največjih in najbolj otipljivih uspehov EU," so v skupnem sporočilu za javnost zapisali predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, premier Malte kot trenutno predsedujoče Svetu EU Joseph Muscat ter predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Dejansko si je predvsem Evropska komisija dolgo prizadevala za zmago nad močnimi telekomunikacijskimi koncerni. Že pred desetimi leti so oblasti v Bruslju poskusile odpraviti stroške gostovanj, pri tem pa trčile na hud odpor operaterjev. Takrat so določili zgornjo mejo še dovoljenih stroškov storitev mobilne telefonije in med letoma 2007 in 2016 je EU uspelo, da so se končne cene telefonskih klicev za potrošnika znižale za 92 odstotkov.

Odpravi stroškov gostovanj pa se niso upirali le operaterji, pač pa tudi države članice. Evropski komisar iz Nemčije Günther Oettinger je lani predlagal, naj se obdobje brez dodatnih stroškov gostovanj omeji na le 90 dni v letu. S tem je želel preprečiti, da bi uporabniki v domači državi ves čas uporabljali storitve operaterja iz kakšne druge države članice. Odpor je bilo opaziti tudi v Evropskem parlamentu. Komisija in poslanci so nato končno dosegli dogovor, da se 15. junija letos stroške gostovanj povsem odpravi.

To sicer velja le za uporabnike, ki občasno potujejo po EU. Kdor se preseli v drugo državo članico, storitev po domačih cenah ne more uporabljati. Na splošno velja: kdor je več časa doma kot v tujini, se mu stroškov gostovanja ni treba bati.

Da bi to nadzorovali, smejo operaterji spremljali prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju. Tistim, ki bodo v štirimesečnem obdobju več kot 50 odstotkov dni prijavljeni v gostujočih omrežjih operaterjev v EU in bodo več kot polovico vseh storitev opravili v gostovanju v EU, bodo poslali opozorilo, nato pa jim bodo lahko za gostovanje v EU zaračunali pribitek.

Morda se prehitro veselijo tudi tisti z zelo poceni paketi za storitve mobilne telefonije. Uredba namreč operaterjem omogoča, da v primeru, ko je cena paketa zelo nizka oz. uporabniku omogoča količinsko neomejen prenos podatkov, zakupljene količine prenosa podatkov omejijo. V tem primeru bo moral operater uporabniku ob prestopu meje s kratkim sporočilom natančno sporočiti, kakšna količina prenosa podatkov je glede na njegov paket po domačih cenah predviden pri gostovanju. Za porabo nad to količino pa bo lahko zaračunal manjši pribitek.

Da se pripravijo na novo ureditev, so imeli operaterji čas dve leti. Kot pričakujejo v evropskih inštitucijah, bodo priložnosti, ki jih prinašajo nova pravila, zagotovo izkoristili v prid svojih strank.