c S

Furs podjetnike in podjetja opominja na elektronsko vročanje dokumentov

14.06.2017 14:23 Ljubljana, 14. junija (STA) - Medtem ko se seznam dokumentov, ki jih Finančna uprava RS (Furs) vroča le elektronsko, vse bolj daljša, pa si nekatere pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo še vedno niso uredile vsega potrebnega, da bi jih lahko uspešno prejemale. A gre za zelo pomembne dokumente, opozarjajo na Fursu.

Elektronsko vročanje dokumentov, ki ga je s 1. januarjem 2016 uvedel takrat prenovljeni zakon o davčnem postopku, je obvezno za vse pravne osebe in za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Gre za zelo pomembne dokumente, kot so sklepi, opomini in inšpekcijske odločbe, ki lahko nosijo pravne posledice. Zato je res velika škoda, če zavezanci z njimi niso seznanjeni, pravijo na Fursu.

Podjetja in podjetnike pozivajo, naj za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta preko portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov. Na ta način bodo po elektronski pošti obveščeni, da jim je v eDavkih vročen dokument Fursa. Zavezanec pa si lahko določi tudi pooblaščenca, ki bo v njegovem imenu prevzemal tovrstne dokumente.

Ko Furs pripravi dokument za vročanje, ga naloži v zavezančev portal v eDavkih, kjer ga čaka tudi sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu. Če zavezanec posreduje elektronski naslov, pa informacijo o odloženem dokumentu prejme tudi po elektronski pošti.

Elektronska vročitev se šteje za opravljeno z dnem, ko naslovnik v portalu eDavki prevzame dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka.

Prav tako lahko Furs prek sistema eDavki vroča dokumente tudi fizičnim osebam, a le tistim, ki so se ali se še bodo prostovoljno vključile v sistem. To storijo z vložitvijo pristopnice za elektronsko prejemanje dokumentov.