c S
Sodišče EU: Rastlinskih proizvodov načeloma ni mogoče tržiti s poimenovanji mleko, smetana, maslo 14.06.2017 11:11 Luxembourg, 14. junija (STA) - Čistih rastlinskih proizvodov načeloma ni mogoče tržiti s poimenovanji, ki so, tako kot poimenovanja mleko, smetana, maslo, sir ali jogurt, v pravu EU rezervirana za proizvode živalskega izvora, je v današnji sodbi odločilo Sodišče EU. To velja tudi, če ta poimenovanja dopolnjujejo pojasnjevalni oz. opisni pristavki, ki označujejo rastlinski izvor.

Nemško združenje Verband Sozialer Wettbewerb, katerega naloga je zlasti boj proti nelojalni konkurenci, je namreč proti nemški družbi TofuTown, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo vegetarijanskih in veganskih živil, vložilo opustitveno tožbo na deželnem sodišču v Trierju. Slednje pa je za razlago zakonodaje zaprosilo Sodišče EU.

TofuTown oglašuje in prodaja zlasti čisto rastlinske proizvode pod imeni, kot sta Soyatoo tofu maslo in rastlinski sir. Nemško združenje pa je mnenja, da takšno oglaševanje krši evropsko zakonodajo, katere naloga je zlasti boj proti nelojalni konkurenci, so sporočili s Sodišča EU.

V TofuTown poudarjajo, da njihovo oglaševanje ne krši določb evropskega prava. Po njihovem mnenju se je potrošniška mentaliteta v zadnjih letih bistveno spremenila. Obenem pa so poudarili, da poimenovanj, kot je maslo, ne uporabljajo ločeno, temveč vedno skupaj z izrazi, ki vsebujejo sklic na rastlinsko poreklo teh proizvodov, na primer tofu maslo.

Sodišče EU je v današnji sodbi navedlo, da je v zakonodaji za trženje in oglaševanje poimenovanje mleko načeloma rezervirano samo za mleko živalskega izvora. Poleg tega, razen v primeru izrecno predvidenih izjem, so to z zakonodajo poimenovanja, kot so smetana, maslo, sir, jogurt, rezervirana samo za mlečne proizvode, torej za proizvode pridobljene iz mleka.

Na podlagi tega je Sodišče EU sklepalo, da teh poimenovanj ni mogoče zakonito uporabljati za označitev čisto rastlinskega proizvoda, razen če je proizvod na seznamu, v katerem so navedene izjeme, kar ne velja niti v primeru soje niti tofuja.

Obenem je Sodišče EU pojasnilo, da dodajanje pojasnjevalnih oz. opisnih pristavkov, ki označujejo rastlinski izvor proizvoda, ne vpliva na takšno prepoved. Dodajanje teh pristavkov ne more z gotovostjo preprečiti vsakršne nevarnosti zmede za potrošnike.

Glede načela enakega obravnavanja je sodišče ugotovilo, da se družba TofuTown ne more sklicevati na neenako obravnavanje in pri tem trditi, da za proizvajalce vegetarijanskih ali veganskih nadomestkov za meso in ribe ne veljajo podobne omejitve, kot veljajo za proizvajalce vegetarijanskih ali veganskih nadomestkov za mleko ali mlečne izdelke. Gre namreč za proizvode, ki si niso podobni in za katera veljajo različna pravila.