c S

Vsi obsojeni v zadevi Istrabenz prejeli sodbe, sledijo pozivi na prestajanje kazni

13.06.2017 16:10 Ljubljana, 13. junija (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je vsem trem obsojenim v zadevi Istrabenz - Igorju Bavčarju, Nastji in Kristjanu Sušinskemu - vročilo odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo prvostopenjske dosojene zaporne kazni. Sedaj bo okrožno sodišče začelo z vročanjem pozivov na prestajanje dosojenih zapornih kazni, so na okrožnem sodišču pojasnili za STA.

Obsojeni bodo imeli 15 dni časa za dvig poziva na prestajanje kazni, od dviga pa mora preteči še osem dni do začetka prestajanja kazni.

Višje sodišče je sicer maja po obravnavi pritožb obsojenih potrdilo sodbo za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Bavčarja in nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega, spremenilo pa v delu, ki se nanaša na izrek kazni za nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Njihovi odvetniki so že napovedali, da bodo vložili zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki pa ne zadržijo izvajanja kazni.

Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti.

V prvotni sodbi julija 2013 je bil Bavčar zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.