c S

V EU dogovor o novem sistemu za preverjanje potnikov

12.06.2017 08:10 Bruselj/Luxembourg, 09. junija (STA) - Notranji ministri EU so danes v Luksemburgu dosegli načelni dogovor o novem evropskem sistemu preverjanja potnikov iz tretjih držav, ki za vstop v unijo ne potrebujejo vizumov. Sistem naj bi občutno pomagal v boju proti terorizmu in nezakonitemu priseljevanju.

EU naj bi namreč z evropskim sistemom za potovalne informacije in odobritve, ki se ga je po njegovi angleški kratici prijelo ime Etias, dobila boljši pregled nad tem, kdo prečka njene meje.

"Etias bo pomagal izboljšati našo varnost in zaščititi naše državljane. Vse tiste, ki ne potrebujejo vizuma, bo treba preveriti pred vstopom v schengen. Vsakemu, ki bo predstavljal tveganje, je mogoče vstop preprečiti," so poudarili v malteškem predsedstvu.

Postopek naj bi bil preprost, poceni in hiter. V večini primerov naj bi trajal le nekaj minut. Odobritev naj bi omogočala več potovanj, polnoletne osebe naj bi zanjo plačale pet evrov.

Potniki bodo morali pred potovanjem v schengen pridobiti odobritev. Po spletnem obrazcu bodo posredovali informacije. Pristojne oblasti bodo na podlagi zbirk podatkov preverile, ali predstavljajo tveganje z vidika nezakonitih migracij, varnosti ali javnega zdravja.

Če pri preverjanju na podlagi zbirk podatkov ne bo nikakršnih težav, bo odobritev hitro izdana samodejno. Če se bo pri preverjanju izkazala potreba po analizi, pa bo prošnja obravnavana ročno.

Vsako prošnjo bo treba v skladu z današnjim dogovorom obravnavati v največ 96 urah. V primeru zahteve po dodatnih informacijah se bo ta rok štel od prejetja teh dodatnih informacij.

Odobritev potovanja bo predvidoma veljala tri leta oziroma do konca veljavnosti potovalnega dokumenta, s katerim se je potnik prijavil. Članice so tako spremenile predlog Evropske komisije, po katerem naj bi odobritev veljala pet let.

Sistem naj bi začel delovati leta 2020. Veljal pa naj bi za okoli 60 držav, vključno z ZDA, Kanado, Avstralijo, Japonsko, Brazilijo in Zahodni Balkan. Ko bo Velika Britanija izstopila iz unije, bo veljal tudi zanjo.

Slovenija je v preteklosti po neuradnih informacijah izražala skrbi, da bo Etias pomenil dodatno obremenitev na slovensko-hrvaški meji in podaljšal čakalne vrste, medtem ko je njegov dejanski prispevek k varnosti vprašljiv.

Z dogovorjenim predlogom uredbe je Slovenija razmeroma zadovoljna, saj je v pogajanjih v večji meri uspela uveljaviti svoje pridržke. Med drugim si je prizadevala za jasno opredelitev, da se bo nova ureditev izvajala na zunanjih mejah EU.

Iz predloga uredbe zdaj jasno izhaja, da se bo sistem Etias uporabljal na zunanjih mejah EU, "kar pomeni, da ga Slovenija ne bo implementirala na kopenski meji s Hrvaško", je notranje ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost, objavljenem na spletu.

To za Slovenijo pomeni uporabo zgolj na petih mednarodnih mejnih prehodih za zračni oz. morski promet, torej na ljubljanskem, mariborskem in portoroškem letališču ter v pristaniščih v Kopru in Piranu.

Ministri so danes dosegli politični dogovor, ki je izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos pričakuje, da bo zakonodaja sprejeta do konca leta.

Notranje ministrstvo sicer med temami zasedanja, na katerem je Slovenijo zastopal državni sekretar Andrej Špenga, izpostavlja pomen schengenskega informacijskega sistema (SIS) in njegove nadgraditve.

Ministri so danes obravnavali predloge treh zakonodajnih aktov v povezavi s SIS, ki naj bi izboljšali učinkovitost sistema in zagotovili njegovo dodano vrednost tudi v prihodnje.

Razpravljali so tudi o izboljšanju interoperabilnosti informacijskih sistemov. Slovenija v tej razpravi podpira prizadevanja za boljšo in hitrejšo izmenjavo informacij, a opozarja, da je treba upoštevati omejitve zaradi varstva osebnih podatkov.