c S

Pri sprejemanju kodeksa etike poslancev pomanjkanje napredka

07.06.2017 17:33 Ljubljana, 07. junija (STA) - V Transparency International (TI) Slovenia znova opozarjajo, da pri sprejemanju kodeksa etike poslancev ni zadostnega napredka. Kodeks bi bil osnova za povečanje integritete poslancev državnega zbora, poudarjajo.

Slovenija je danes iz Sveta Evrope dobila opozorilo zaradi nezadostnega napredka v boju proti korupciji v državnem zboru, pri čemer izpostavljajo primer kodeksa za ravnanje poslancev. Upamo na hitrejši napredek na tem področju, je za STA poudaril izvršilni sekretar protikorupcijske skupine Greco iz Sveta Evrope Gianluca Esposito.

Slovenija do konca lanskega leta ni uresničila 66 odstotkov priporočil Greca za preprečevanje korupcije med poslanci, 34 odstotkov pa jih je izpolnila le delno.

V TI Slovenia so spomnili, da so predsednika DZ Milana Brgleza na vprašanje kodeksa znova opozorili sredi maja, a odgovora še niso prejeli.

Kot so dodali, si prizadevajo za izpolnitev tega priporočila Greca vse od začetka mandata sedanjega sklica DZ, a so se aktivnosti v zadnjem letu po njihovi oceni popolnoma ustavile. Spomnili so, da se je večina poslancev pred volitvami leta 2014 zavezala k sprejetju kodeksa etike z zavezo za boj proti korupciji. Tako odmikanje izpolnitve te zaveze pa kaže, da je bila podpisana s figo v žepu, menijo v tej nevladni organizaciji.