c S

Postojnska bolnišnica novogoriški družini plačala odškodnino

30.05.2017 07:05 Postojna, 29. maja (STA) - Z računa postojnske bolnišnice je bila v sredo novogoriški družini plačana odškodnina v višini 853.438 evrov. O plačilu odškodnine je bolnišnico obvestila Uprava RS za javna plačila, ki je bolnišnici izdala obvestilo o opravljenem poplačilu upnika v izvršilni zadevi, je danes za STA povedal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo.

Merlo je še dejal, da se bo bolnišnica trudila čim bolj nemoteno izvajati programe, okrnjen pa bo naložbeni program.

Zaradi izplačila odškodnine naj bi imela bolnišnica nekaj dni blokiran račun, kar pa po poročanju nekaterih medijev ne drži. Je pa družina denar od bolnišnice izterjala z izvršbo.

Zadevo je ob robu obiska jeseniške bolnišnice komentirala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Dejala je, da gre za visoko odškodnino, najvišjo do zdaj v Sloveniji. "Trenutno je stanje tako, da ima bolnišnica svoja namensko privarčevana sredstva. Po mojih informacija z naše strani ne bo potrebna pomoč, ampak se bo rešila sama," je dejala medijem.

Po poročanju portala 24ur.com je odvetnik bolnišnice Miran Škrinjar povedal, da je bolnišnica na vrhovno sodišče že vložila zahtevek za revizijo. Odločitev sodišča naj bi bila znana v letu dni.

Bolnišnica Postojna je morala odškodnino plačati zaradi zapleta pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov. Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu do zdaj v Sloveniji.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez.

Otrok je pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je tudi na invalidski voziček.