c S

O prenovi centralne kazenske evidence posebna delovna skupina ministrstva

29.05.2017 07:41 Ljubljana, 28. maja (STA) - Ministrstvo za pravosodje je ustanovilo posebno delovno skupino, ki bo proučila potrebne spremembe sistema kazenske evidence. Pred časom so namreč državni tožilci opozorili, da podatkov o kaznovanosti posameznikov ob koncih tedna ne morejo dobiti dovolj hitro, kar naj bi oteževalo njihovo delo.

Na slednje je ministrstvo za pravosodje opozoril tudi poslanec Vinko Gorenak (SDS). Do težav po njegovih navedbah prihaja, če policisti osumljencu odvzamejo prostost v petek pozno popoldan oziroma proti večeru. Ker na ministrstvu za pravosodje, s katerega lahko edini posredujejo podatke o kaznovanosti posameznikov, v soboto in nedeljo ne delajo, tožilci v roku 48-urnega pridržanja oziroma vse do ponedeljka zjutraj ne morejo dobiti podatkov o kaznovanosti osumljenca.

Na ministrstvu v odgovoru na vprašanje poslanca navajajo, da imajo tožilci na voljo varen elektronski dostop do kazenske evidence, s katerim lahko zahtevo posredujejo tudi v elektronski obliki. Če oseba ni vpisana v kazenski evidenci, obvestilo o tem prejmejo takoj, če pa je oseba zabeležena v evidenci, pa jim ministrstvo o tem "ročno" posreduje podatek v elektronski obliki. Slednje poteka v okviru rednega delovnega časa uslužbencev, torej ob delovnih dneh.

Na ministrstvu pravijo, da je zahtev državnih tožilstev za posredovanje podatkov iz kazenske evidence ob koncih tedna razmeroma malo - v letošnjem letu do zdaj beležijo tri zahtevke, v letu 2016 pa jih je bilo 28, "pri čemer je državno tožilstvo v vseh 28 primerih avtomatizirane podatke prejelo nemudoma, saj nobena izmed oseb, za katero je bil zahtevek posredovan, ni bila zabeležena v evidenci".

"Iz navedenega izhaja, da do zdaj v praksi do zapletov ni prihajalo," pravijo na ministrstvo, a hkrati v trenutnem sistemu sporočanja podatkov o kaznovanosti očitno vidijo tudi določene pomanjkljivosti. Napovedujejo namreč, da bodo proučili, ali so potrebne kakšne spremembe. Te bodo obravnavali v prenovi procesov informacijskega sistema kazenske evidence, za kar je minister za pravosodje tudi ustanovil posebno delovno skupino, ki je že pričela s svojim delom.