c S

Poslanci potrdili višje povprečnine občinam in regres za vse upokojence

25.05.2017 08:12 Ljubljana, 24. maja (STA) - Poslanci so z 73 glasovi za in nobenim proti potrdili novelo zakona o izvrševanju proračunov, ki bo zagotovila nekoliko višjo povprečnino za občine ter letni dodatek za vse upokojence. Za slednega bo namenjenih dodatnih 21 milijonov evrov. Opozicija je opozorila, da bi bil ob boljši kondiciji javnih financ lahko ta znesek radodarnejši.

Po noveli bodo regres dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine; znesek se bo gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami, višjimi od 760 evrov.

Povprečnina za občine za letos se bo po danes sprejeti noveli povišala s 530 na 533,5 evra, zagotovljen bo tudi poračun od 1. januarja. Dvig povprečnine sicer sledi obljubi zaradi povišanih stroškov dela v občinah, ki so posledica dogovora s sindikati javnega sektorja. Državni proračun bo dvig povprečnin stal 7,2 milijona evrov. Predlagani višini sicer nasprotujejo v občinskih združenjih, kjer opozarjajo, da ne pokriva dejanskih stroškov lokalnih skupnosti, kritični pa so bili tudi državni svetniki.

V ponedeljkovi razpravi o noveli je sicer opozicija opozorila, da bi bil ob boljši kondiciji javnih financ lahko celoten znesek radodarnejši. Andrej Šircelj iz SDS je na primer dejal, da predlog zakona kaže pravi karakter vlade, ki daje drobtinice ljudem in stomilijonske vsote za iluzionistične projekte. Podobno je povedala Alenka Bratušek in v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev opozorila na številne izdatke za različne projekte.

Uroš Prikl iz DeSUS je nasprotno opozoril, da moramo kljub temu, da javnim financam kaže vse bolje, še vedno zmanjševati strukturni primanjkljaj.

Predlagana novela zakona določa tudi do 70 odstotkov predplačila na javnih razpisih za nevladne organizacije, kadar pogodbena cena ne preseže 20.000 evrov, in ko se projekt v celoti izvede v tekočem letu. To pomeni, da lahko ministrstva, občina in drugi državni organi nevladnim organizacijam, katerih dejavnosti, projekti ali programi so bili na javnem razpisu izbrani za sofinanciranje, izplačajo do 70 sredstev vnaprej. S tem namreč rešujejo predvsem težave manjših nevladnih organizacij, ki nimajo sredstev, da bi jih zalagale, saj temeljijo večinoma na prostovoljnem delu.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je sicer v zvezi s to rešitvijo vložila dopolnilo, po katerem bi predplačilo zakoličili pri 50 odstotkih pogodbene vrednosti, a je DZ dopolnilo danes zavrnil.