c S

Sodba v zadevi Istrabenz sporočilo, da smo pred zakonom vsi enaki

24.05.2017 17:02 Ljubljana, 24. maja (STA) - Novi generalni državni tožilec Drago Šketa je pozdravil odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo sodbo okrožnega sodišča v zadevi Istrabenz, v kateri je bil med drugim obsojen nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar. Po njegovem mnenju gre za jasno sporočilo, da "smo pred zakonom vsi enaki in da pravna država deluje", so sporočili s tožilstva.

Sodba je, kot so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu, izjemno pomembna, saj kaže na to, da se stvari premikajo v smeri, ki bi si jo vsi želeli - to je, da se pomembne zadeve, ki imajo vpliv na zaupanje državljanov v slovenski sodni sistem, zaključijo v primernem času in da ne zastarajo.

Šketa je dodal, da si specializirano državno tožilstvo, in še posebej državni tožilec Jože Kozina, zaslužijo vse priznanje za trdo in uspešno opravljeno delo.

Višje sodišče v Ljubljani je v zadevi Istrabenz potrdilo že drugo obsodilno sodbo Igorju Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu s prve stopnje, medtem ko so Nastji Sušinskemu spremenili izrek enotne kazni. Bavčar, ki se na sodbo še ni odzval, mora poleg plačila sodne takse vrniti tudi 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenega premoženja, ki ga je po mnenju sodišča dobil s preprodajo delnic Istrabenza.

Zadeva Istrabenz bi sicer zastarala junija, dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo. Z odločitvijo višjega sodišča pa je sodba postala pravnomočna.