c S

Odbor za zdravstvo podprl tudi novelo o omejevanju porabe alkohola

11.05.2017 07:33 Ljubljana, 10. maja (STA) - Parlamentarni odbor za zdravstvo je na današnji seji kljub nasprotovanju vlade, stroke in nevladnikov podprl predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola, s katero bi ponovno dovolili prodajo alkoholnih pijač z vsebnostjo manj kot 15 volumenskih odstotkov alkohola na športnih prireditvah.

Besedilo novele je v parlamentarni postopek vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem (SMC). Kot je danes dejal Möderndorfer, novela ne govori le o točenju alkohola na športnih prireditvah, ampak na vseh prireditvah. Ukrep prepovedi točenja alkohola na športnih prireditvah se je po njegovih besedah pokazal kot neučinkovit.

Ureditev, ki jo predlaga, pa je po njegovem mnenju učinkovitejša od sedanje, saj bo omogočen večji nadzor nad točenjem alkohola na prireditvah, zlasti v tistem delu zakona, ki prepoveduje točenje alkohola mladoletnim in vinjenim osebam.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik je še pred glasovanjem izrazila upanje, da to ne bo "črni dan za javno zdravje v Sloveniji". Že pred tem so člani odbora namreč podprli dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katero bi na gledaliških odrih dovolili kajenje zeliščnih cigaret. Kot je opozorila, je predlog v nasprotju s temeljnim ciljem, da se omeji točenje in uživanje alkohola.

Tudi psihiatrinji Maja Rus Makovec in Zdenka Čebašek-Travnik, ki je tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, sta izrazili nasprotovanje predlogu zakona. Rus Makovčeva je poudarila, da težje ko je alkohol dostopen, manj ga mladi pijejo. Čebašek-Travnikova pa je opozorila, da sta v Sloveniji dostopnost in toleranca do alkohola nesorazmerno velika. "Kaže upoštevati priporočila znanstvenikov in nevladnikov, ki delajo v dobro ljudi. Spoznanja znanosti o preventivi rabe alkohola moramo upoštevati, da bi zmanjšali dostopnost do alkohola," je dejala.

Sandra Radoš Krnel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da je dokazano, da povezovanje športa z alkoholom da vtis, da je ta izdelek manj škodljiv. "Če poslanci menijo, da trenutna zakonodaja ni dovolj učinkovita, bi bili zelo veseli kakršnega koli predloga, da bi bila zakonodaja bolj učinkovita," je dejala.

Tudi nevladniki so ostro nasprotovali predlogu novele. Kot je dejal Jan Peloza z zveze Brez izgovora Slovenija, so v Sloveniji nujni celostni ukrepi za omejevanje uporabe alkohola, ne pa slabitev trenutnega stanja. Dodal je, da s tem zakonom ne bodo pridobili manjši športni klubi, pač pa predvsem največje multinacionalnke.

Direktor nogometnega kluba Maribor Bojan Ban je podprl novelo, saj po njegovem mnenju pitje piva ali vina na športnih prireditvah ne bo povečalo alkoholizma v slovenski družbi. Ob tem je opozoril, da so le na športnih prireditvah omejeni s prepovedjo točenja alkohola, medtem ko te prepovedi ni na koncertih oz. drugih prireditvah.

Edini poslanec, ki je glasoval proti, je Tomaž Gantar (DeSUS), sicer tudi zdravnik. Dejal je, da ne more podpreti besedila zakona, ki je v nasprotju z javnim zdravjem. Razloge za sprejetje zakona je označil za bizarne. Kot je opozoril, je ključna sporočilna vrednost, to je povezava športa in alkohola.

Poslanec SMC Branko Zorman pa je dejal, da se ne more strinjati, da se bo z novelo povečala dostopnost alkohola mladim, pač pa se bo s sistemom uvajanja licenc to le še zaostrilo.

Na dnevnem redu današnje seje je bil tudi predlog priporočil v zvezi s problematiko slovenskega zdravstva, ki so jih pripravili v poslanski skupini SDS. Opozarjajo na korupcijo v zdravstvu, problem kadrovanja v javnih zdravstvenih zavodih, na neizpolnitev obljub glede reforme zdravstvene zakonodaje, na problem dolgih čakalnih dob in zadolževanje javnih zdravstvenih zavodov.

Zaradi tega so predlagali priporočilo premierju Miru Cerarju, naj odstavi odgovorne, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah v zdravstvu. Po njihovem mnenju je za podcenjevanje razmer in neustrezna ravnanja najbolj odgovorna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. V nasprotnem primeru pa Cerarju priporočajo, naj odstopi sam.

A ker je zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da priporočilo ni skladno z ustavo in poslovnikom DZ glede delitve oblasti in ker vsebinsko predlaga ugotavljanje odgovornosti ministrice, čemur pa je namenjen institut interpelacije, je poslanec Zorman predlagal, da odbor sklene, da predlog priporočila ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Člani odbora so večinsko predlog podprli.