c S
Odbor DZ za izobraževanje za ponovno podporo zakonu o vajeništvu 04.05.2017 14:09 Ljubljana, 04. maja (STA) - Odbor DZ za izobraževanje, znanost in šport je po vetu državnega sveta na današnji seji ponovno razpravljal o zakonu o vajeništvu. Po mnenju članov odbora je zakon ustrezen, zato državnemu zbora predlagajo, da ga ob ponovnem odločanju znova podpre.

Kot je na seji pojasnil državni svetnik Alojz Kovšca, je državni svet vložil veto na zakon, ker meni, da je nepregleden, da meša strokovni pristop s pedagoškim in andragoškim ter različne socialne kategorije oz. zaposlene, brezposelne in otroke. Kot član Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je poudaril, da zakon o vajeništvu še vedno ni dovolj stimulativen za delodajalce, saj predvideva bolniško nadomestilo vajencem ter ne zagotavlja nadomestila delodajalcem po izteku pilotnega projekta leta 2022.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je znova poudarila, da so pripravili zakon z namenom približati poklicno izobraževanje potrebam delodajalcev ter izobraževalni sistem tesneje povezati z obrtjo in gospodarstvom. Zakon bo pripomogel k zmanjšanju brezposelnosti mladih, mladi bodo usposobljeni za delo v proizvodnji in se pospešeno vključili na trg dela, je med drugim dejala.

Ministrica je oporekala očitkom državnega sveta in pojasnila, da je bila o predlogu zakona opravljena široka javna razprava. Posvet o tej tematiki je pripravil tudi državni svet in zakon ob obravnavi podprl. Ministrstvo je ves čas nastajanja zakona besedilo usklajevalo s socialnimi partnerji in dosežen je bil konsenz, državni zbor pa ga je sprejel, je dodala.

Ponovno podporo zakonu so napovedali poslanci koalicije. Janko Veber (SD) je med drugim opozoril, da se preveč energije izgublja okrog zakona, saj vključitev "v vajeništvo ni obvezna ne za delodajalce ne za dijake". Poslanec SMC Dragan Matič pa je spomnil, da ni možno vsega zapisati v zakone, in da delodajalec, če nima interesa, ni primoran vstopiti v razmerje vajenec-delodajalec.

Poslanec opozicijske SDS Tomaž Lisec se je strinjal z vetom na zakon, saj je predlog po njegovem mnenju še vedno slab zaradi prevelike teže zbornicam. Poslanec NSi Jožef Horvat je prepričan, da predlog zakona ni usklajen med vsemi deležniki, zato je glasoval proti podpori zakonu.

Medtem je vlada na dopisni seji sprejela mnenje o vetu državnega sveta in poslancem predlagala, da zakon tudi pri ponovnem odločanju ponovno podprejo.

Opozorila je, da je uvedba vajeništva tudi po oceni Evropske komisije eden ključnih stebrov za zmanjševanje brezposelnosti in socialne izključenosti mladih. Vključeni bodo tisti delodajalci, ki bodo imeli prosta vajeniška delovna mesta in bodo za izvajanje vajeništva izpolnjevali vse zahtevane pogoje. Zbornice bodo v veliko pomoč in podporo pri izvajanju celotnega sistema, so zapisali.