c S

Vlada tudi po vetu predlaga potrditev zakona o drugem tiru

04.05.2017 13:17 Ljubljana, 04. maja (STA) - Vlada je danes ob obravnavi zahteve državnega sveta, da DZ ponovno odloča o zakonu o drugem tiru, izrazila nasprotovanje trditvam, s katerimi so svetniki utemeljili veto. Vlada poudarja, da zakon ureja najpomembnejša vprašanja, in poslancem predlaga, naj zakonu tudi v ponovnem odločanju prižgejo zeleno luč.

Kot so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje, vlada nasprotuje trditvam državnega sveta, da predlog zakona ne zagotavlja stabilne finančne konstrukcije, da način sodelovanja drugih držav ni določen, da se nesprejemljivo dodatno obremenjujejo določeni gospodarski subjekti ter da zakon ne omejuje korupcijskih tveganj.

Vlada meni, da zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača - Koper ureja najpomembnejša vprašanja v zvezi s financiranjem in izvedbo investicije drugega tira. Na podlagi zakona bo sprejet koncesijski akt, nato pa bo na način, ki ga določa zakon, podeljena koncesija družbi 2TDK.

Kot so še zapisali v vladi, zakon določa tudi naloge družbe 2TDK, ki bo najprej izvedla pripravljalna dela. Družba deluje v svojem imenu in za svoj račun. V nadaljevanju bo izvajala naloge izgradnje in gospodarjenja z drugim tirom kot koncesionar. Družba 2TDK je v 100-odstotni državni lasti, v družbo lahko kot družbenik vstopijo le druge države članice EU v skladu z določili mednarodnega sporazuma, ki ga bo ratificiral DZ.

Vlada izpostavlja, da je način financiranja izgradnje in upravljanja drugega tira zasnovan tako, da v okviru možnosti, ki jih ponuja javno-javno partnerstvo, kar v najmanjši možni meri obremenjuje javne finance. Predlaga, da poslanci zakon v ponovnem odločanju sprejmejo.