c S
DZ sprejel novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence 26.04.2017 08:29 Ljubljana, 25. aprila (STA) - DZ je danes soglasno z 71 glasovi sprejel novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki skladno z evropsko direktivo veljavno zakonodajo dopolnjuje z nekaterimi pravili za odškodninske zahtevke zaradi kršitev konkurenčnega prava.

"Menimo, da smo pripravili zakon, ki bo zagotavljal visoko raven varstva konkurence, ne da bi gospodarstvu nalagali nepotrebna dodatna bremena," je v predstavitvi dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Ključni cilj zakona je okrepiti politiko varstva konkurence, in sicer tako, da se zagotovi bolj učinkovito uveljavljanje odškodnin od kršiteljev konkurenčnega prava. Kot je večkrat poudarilo Sodišče EU, tudi vlaganje zasebnih odškodninskih tožb zoper kršitelje krepi politiko varstva konkurence, ker odvrača podjetja od sodelovanja v prepovedanih kartelih in od zlorab prevladujočega položaja, je dejala državna sekretarka.

Novela bo v slovenski pravni red prenesla določbe evropske direktive o nekaterih pravilih, ki urejajo odškodninske tožbe po nacionalnem pravu za kršitve določb konkurenčnega prava. Novela bo med drugim oškodovancem olajšala dostop do podatkov in podaljšala zastaralni rok za odškodninske tožbe, in sicer je predlagan subjektivni petletni rok in absolutni desetletni rok.