c S

V Evropskem parlamentu za ukrepanje proti lažnim novicam in sovražnemu govoru

06.04.2017 08:23 Strasbourg, 05. aprila (STA) - Lažne novice novice niso novost, a njihov obseg se je tudi zaradi družbenih medijev razširil do mere, ko niso več obvladljive, so danes v razpravi v Strasbourgu poudarili evropski poslanci in se zavzeli za ukrepanje. Obsodili so tudi sovražni govor v medijih in ocenili, da ga je treba omejiti, ne da bi pri tem omejevali svobodo mišljenja.

Slovenska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), pobudnica današnje tematske razprave, je pozvala k skupnemu odzivu EU na lažne novice in sovražni govor, ki bi vključeval vse akterje na različnih ravneh in različnih področjih.

Evropsko komisijo je pozvala, naj družbene medije spodbudi k izboljšanju prizadevanj za boj proti lažnim novicam. Zavzela se je tudi za okrepitev prizadevanj za vzpostavitev spletnih platform, ki bi odstranile lažne novice ali nezakonite vsebine ter za kaznovanje tistih, ki tega ne bi spoštovali.

Menila je še, da je treba otroke že v šolah naučiti prepoznati lažne novice ter v izobraževanje vključiti medijsko pismenost. Del rešitve so po njenem tudi boljši mediji, ki bi jih dosegli tudi s širitvijo etičnega kodeksa na vse medijske akterje, tudi oglaševalska podjetja. Potrebujemo več raziskovalnih novinarjev ter večjo preglednost glede lastništva medijev, je ocenila.

Kar zadeva sovražni govor, je Fajonova pozdravila kodeks ravnanja, ki ga je objavila Evropska komisija, kot korak v pravo smer, a moramo storiti več. Med drugim je predlagala ustanovitev evropske medijske mreže, ki bi združevala Evropo in branila demokracijo.

Malteški minister Ian Borg se je v imenu malteškega predsedstva Svetu EU strinjal s Fajonovo, da bi bila rešitev za hitro širjenje sovražnega govora hiter in usklajen evropski odziv. Prav tako se je zavzel za krepitev medijske pismenosti, strpnosti in veščin obvladovanja sporov.

Evropski parlament je že novembra lani posvaril pred nevarnostmi ruske propagande. Kot so tedaj zapisali v resoluciji, Moskva skuša razdeliti in uničiti EU.

To so številni poslanci, med njimi Čeh Jaromir Štetina (EPP), poudarjali tudi v današnji razpravi v Strasbourgu.

Več poslancev je tudi opozorilo, da populisti lažne novice in sovražni govor uporabljajo za to, da omajajo zaupanje v Evropo. "Spoštujte svobodo govora svojih političnih nasprotnikov," jim je odgovoril Francoz Gilles Lebreton iz skrajno desne skupine Evropa narodov in svobode (ENF) Marine Le Pen.

Madžar Peter Niedermüller (S&D) pa je dejal, da skrajna desnica v nekaterih državah, kot sta Madžarska in Poljska, zlorablja družbene medije.

Današnja razprava je tudi pokazala, da je težko postaviti mejo med sovražnim govorom ter svobodo govora in mišljenja.

Iratxe Garcia Perez (S&D) je tako menila, da je treba postaviti meje svobodi govora, ki se konča pri žalitvah. Andrew Lewer (ECR) se z njo ni strinjal ter poudaril, da svoboda govora lahko vsebuje tudi žalitev, morajo biti pa tudi kazni.

Večina evroposlancev pa je ocenila, da EU ne potrebuje t. i. ministrstva za resnico, ki bi ugotavljalo, katere novice so resnične in katere ne.