c S
Evroposlanci pozivajo h globalnemu odgovoru na migracije 05.04.2017 15:29 Strasbourg, 05. aprila (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu izpostavil nujnost sprejetja in izvajanja večstranskih ukrepov za upravljanje vedno večjih migracijskih tokov po vsem svetu in zaustavitev naraščanja žrtev med migranti v Sredozemlju.

Resolucija, ki so jo danes sprejeli evropski poslanci, se zavzema za celosten in večstranski pristop k upravljanju mednarodnih migracij, ki bi temeljil na mednarodnem sodelovanju in sinergijah.

Predvideva tudi tesnejše sodelovanje z multilateralnimi razvojnimi bankami in specializiranimi organi ZN. Zavzema se tudi za skupno evropsko politiko na področju migracij, ki bi temeljila na človekovih pravicah in načelu solidarnosti med članicami.

Resolucija tudi izraža podporo kampanji ZN Together/Skupaj za boj proti negativnemu odnosu do beguncev in migrantov.

O upravljanju migracijskih tokov so v Evropskem parlamentu razpravljali v torek, ko so se strinjali, da je migracijska kriza za EU velik izziv, ki ga mora rešiti, pri tem pa bo uspešna le, če bo ukrepala proti razlogom za migracije. So se pa evropski poslanci razhajali glede več vprašanj, med drugim glede tega, ali naj begunci pridejo v Evropo ali ne ter tega, kdo bi oblikoval migracijsko politiko.