c S
Zunanji ministri EU sprejeli strategijo za Sirijo 04.04.2017 07:57 Bruselj/Luxembourg, 03. aprila (STA) - Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu sprejeli strategijo za Sirijo. V njej izpostavljajo šest ključnih ciljev, ki se nanašajo na humanitarno pomoč, vključujočo politično tranzicijo, spodbujanje civilne družbe, spodbujanje odgovornosti za vojne zločine in podporo sirskemu prebivalstvu.

Ministri so v strategiji izrazili zgroženost nad hudimi razmerami v Siriji ter nad humanitarnimi, varnostnimi in političnimi posledicami konflikta, ki traja že sedmo leto.

V Siriji potrebuje pomoč 13,5 milijona ljudi, med katerimi jih je 6,3 milijona razseljenih znotraj države. Še pet milijonov sirskih beguncev pa gostijo sosednje države in širša regija.

EU v strategiji poziva sirski režim in njegove zaveznike, zlasti Rusijo, naj zagotovijo popolno prekinitev sovražnosti, konec obleganj in dostavo humanitarne pomoči po celotni državi.

V povezavi z vprašanjem usode sirskega predsednika Bašarja al Asada ministri ocenjujejo, da "ne more biti trajnega miru v Siriji pod sedanjim režimom".

EU v strategiji za Sirijo opredeli šest ključnih ciljev. Prvi in drugi cilj se nanašata na zagotovitev in spodbujanje vključujoče politične tranzicije, dogovorjene pod okriljem ZN.

Tretji cilj se nanaša na zagotavljanje dostave humanitarne pomoči po celotni državi. "Dostop do humanitarne pomoči ni ukrep za zagotavljanje zaupanja, temveč obveza," poudarja EU.

Četrti cilj se nanaša na spodbujanje demokracije, človekovih pravic in svobode govora s krepitvijo sirske civilne družbe, peti pa na spodbujanje odgovornosti za vojne zločine.

Šest cilj nove evropske strategije za Sirijo je podpora odpornosti sirskega prebivalstva in družbe, na primer z zagotavljanjem izobraževanja in zaposlovanja.

Ministri so opredelili tudi smernice za stališče EU na mednarodni konferenci, ki bo v torek in sredo potekala v Bruslju.

Gre za tri ključna sporočila: pomen neovirane dostave humanitarne pomoči, podpora pogajanjem o politični tranziciji pod okriljem ZN in pripravljenost sodelovati pri obnovi države po vojni v primeru verodostojne tranzicije.

Slovenijo je zastopal zunanji minister Karl Erjavec. Na zunanjem ministrstvu so po zasedanju izpostavili, da so ministri izrazili močno zaskrbljenost nad položajem v Siriji ter pozvali k spoštovanju premirja in dostavi nujno potrebne humanitarne pomoči.

Zunanji ministri so obravnavali tudi politični, varnostni in katastrofalni humanitarni položaj v Jemnu ter pozvali vse strani k prekinitvi spopadov in iskanju politične rešitve, so še sporočili z ministrstva.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je ministre obvestila o poteku in rezultatih prvega srečanja libijskega kvarteta v sestavi EU, ZN, Afriške unije in Lige arabskih držav, ki je potekalo marca v Kairu.

Na neformalnem kosilu se je ministrom pridružil generalni sekretar Lige arabskih držav Ahmed Aboul Gheit, s katerim so govorili o pripravah prvega vrha EU in Lige arabskih držav, ki naj bi bil v začetku prihodnjega leta.

Ministri so se po navedbah slovenskega ministrstva na kratko dotaknili tudi položaja v Makedoniji, pri čemer so poudarili potrebo po rešitvi notranjepolitične krize v skladu z demokratičnimi vrednotami in s ciljem doseganja stabilnosti.

Minister Erjavec je ob tem izpostavil potrebo po prenašanju jasnih sporočil s strani EU in ohranjanju pozornosti EU, vključno s politiko širitve, so še sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.