c S

Reberc po mnenju izvedenca ob nastopu funkcije veleposlanika ni bil sposoben opravljati službe

28.03.2017 11:53 Koper, 28. marca (STA) - V tožbi države proti nekdanjemu veleposlaniku v Madridu Petru Rebercu je pričal izvedenec psihiatrične stroke Dragan Terzič. Kot je pojasnil, je bila pri Rebercu že od srede 90. let prisotna psihiatrična bolezen, ki jo je zaradi nadpovprečne inteligence uspel prikrivati, ob nastopu funkcije veleposlanika pa te službe ni bil sposoben opravljati.

Reberc je, kot je danes izpovedal Terzič, že pred nastopom položaja veleposlanika trpel za psihotično motnjo v povezavi z obsesivno-kompulzivno motnjo. Pri psihotični motnji je šlo za to, da je Reberc slišal glasove in imel občutek, da ga zasledujejo, obsesivno-kompulzivna motnja pa se je navzven odražala v povsem iracionalnih dejanjih kopičenja nepotrebnih stvari.

O svoji psihični bolezni ni nikomur spregovoril, zaradi nadpovprečne inteligence pa je Reberc motnjam navkljub uspel "vzdrževati zunanjo fasado". Kljub temu že ob nastopu funkcije veleposlanika februarja 2007 te službe ni bil sposoben opravljati, je bila strokovna ocena Terziča.

Na vprašanje predsednice sodnega senata Marinele Maras, če bi se psihične spremembe dalo opaziti pri zdravstvenem pregledu zavoljo službe, je izvedenec odvrnil, da to ni nujno. Reberc je bil namreč po njegovem kljub prisotnosti motenj sposoben marsikaj prikrivati.

Sicer pa je Terzič pojasnil še, da bolnik pri psihotični motnji ni sposoben oceniti realnosti, pač pa reagira v skladu s tem, kar sam občuti kot realno. Na vprašanje državne pravobranilke Mojce Ivančič Jelačin, če je bila ta motnja pri Rebercu vseskozi prisotna, je izvedenec odgovoril, da je toženec sicer imel vmesna obdobja miru, da pa je bila bolezen v večji ali manjši meri vseskozi prisotna.

Glede dejanj, ki jih je storil pod vplivom teh motenj, je Terzič pojasnil še, da je bila Reberčeva "realitetna kontrola" povsem zabrisana. Tudi če se je kdaj pa kdaj zavedal, da to, kar počne, ni v redu, pa se tem dejanjem ni mogel upreti.

S pričanjem izvedenca Terziča se je tudi sklenil dokazni postopek, sodišče pa bo sodbo stranema sporočilo pisno. Pravobranilstvo v imenu zunanjega ministrstva od Reberca terja 103.646 evrov.

Reberc je moral oktobra 2010 zapustiti Madrid zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja. V izrednem nadzoru na veleposlaništvu je zunanje ministrstvo ugotovilo, da je Reberc v času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 med drugim nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic.

Z davkoplačevalskim denarjem je kupil še za 11.490 evrov orodja, knjižnega gradiva, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva, za 40.200 evrov goriva itd. Med najbolj nenavadnimi nakupi je bil glodavec puščavski skakač.

Reberc je sicer zaradi pregleda rezidence v Madridu od države zahteval 75.000 evrov odškodnine, a je sodišče njegov tožbeni zahtevek zavrnilo.