c S

Sindikati v predlagani delovni zakonodaji vidijo več varnosti za delavce

27.03.2017 15:22 Ljubljana, 27. marca (STA) - Potem ko so delodajalci danes izrazili pripravljenost na proteste, če vlada ne bo upoštevala njihovih pripomb pri spremembah delovne zakonodaje, na sindikalni strani odgovarjajo, da imajo delavci že zdaj precej razlogov za proteste in stavke. Andrej Zorko iz ZSSS je dejal, da predlagane spremembe delavcem prinašajo večjo pravno varnost.

Kot je pojasnil izvršni sekretar pri ZSSS Zorko, je slovenska zakonodaja po kriterijih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) že zdaj bolj fleksibilna kot marsikatera druga zakonodaja v državah EU.

Spomnil je, da se je ministrstvo mini reforme trga dela lotilo s paketom sprememb treh zakonov, ki se nanašajo na delovna razmerja, trg dela in inšpekcijo. Ob tem je izpostavil, da predlagane spremembe zakona o delovnih razmerjih nekoliko jasneje opredeljujejo določene zadeve, tako da bi bilo mogoče določene določbe lažje uporabljati v praksi. "Zato težko govorimo, da nekaj pridobimo, gre pa za večjo pravno varnost delavcev," je odgovoril na očitke delodajalske strani, da s predlagano zakonodajo korist dobivajo le delavci in sindikati.

Predvidene rešitve v zakonu o inšpekciji dela medtem po Zorkovih besedah inšpektorjem omogočajo, da bi lahko prepoznavali elemente delovnega razmerja pri prekarnih delavcih, s čimer bi lahko vplivali na zmanjšanje obsega teh oblik dela.

V zvezi s predlaganimi novostmi v zakonu o urejanju trga dela pa se po besedah sindikalista odpira vrsta vprašanj, na katere še niso našli odgovora.

Zorko sicer pričakuje, da se bo tradicija iskanja soglasja socialnih partnerjev glede bistvenih vprašanj nadaljevala, če ne lahko po njegovih besedah pride do "izredno nevarnega precedensa".

Delodajalci so svoje nezadovoljstvo z zadnjim osnutkom sprememb delovne zakonodaje izrazili na današnji novinarski konferenci, na kateri je generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič opozoril, da v sedanjem predlogu zakonskih sprememb sploh ni zajetih izhodiščnih ciljev, ki so jih posadili za pogajalsko mizo.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je medtem izrazil pripravljenost delodajalcev na proteste, če vlada pripomb delodajalcev ne bo upoštevala. Zorko je po drugi strani prepričan, da imajo precej več razlogov za proteste in marsikatero stavko delavci že danes.

Na pristojnem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so medtem za STA pojasnili, da se bodo pogajanja o spremembah delovne zakonodaje predvidoma nadaljevala, kdaj točno, pa še ne vedo.