c S

Zaradi izneverjanja stranki odvetniku 10 mesecev prepovedi opravljanja poklica

27.03.2017 12:44 Ljubljana, 27. marca (STA) - Odvetniška zbornica je odvetniku Davidu Šegi izrekla ukrep prepovedi opravljanja poklica za dobo 10 mesecev, potem ko je bil na mariborskem sodišču spoznan za krivega kaznivega dejanja izneverjanja stranki, ki jo je zastopal na sodišču. Odvetnik je skušal prepoved izpodbijati na vrhovnem sodišču, a neuspešno.

Disciplinsko sodišče Odvetniške zbornice Slovenije je Šegi po tem, ko je obsodilna sodba na pol leta zapora s preizkusno dobo enega leta postala pravnomočna, izreklo disciplinski ukrep odvzema pravice opravljati odvetniški poklic za dobo desetih mesecev, ker pa se je zoper to odločitev pritožil na vrhovno sodišče, sklep o prepovedi opravljanja odvetniškega poklica dolgo ni postal pravnomočen. To se je zgodilo šele februarja letos, so na Večeru izvedeli po poizvedovanju na odvetniški zbornici. Sporočili so namreč, da je vrhovno sodišče potrdilo odločbo Disciplinskega sodišča Odvetniške zbornice Slovenije, zato so Davida Šego 16. februarja letos izbrisali iz imenika odvetnikov za dobo desetih mesecev, poroča današnji Večer

Zgodba o kazenskem postopku zoper Davida Šego izvira iz gospodarskega spora, v katerem je zastopal samostojno podjetnico Branko Kovač Mlinarič. Od podjetja, ki Kovač Mlinaričevi ni plačalo storitve v višini 1875 evrov, je odvetnik po sodni poti dolg uspešno izterjal. Dolžnik je denar z obrestmi vred nakazal na odvetniški transakcijski račun Davida Šege, ta pa svoje stranke ni obvestil, da je denar že pri njem, navaja Večer.

Ne da bi vedel, da je podjetje svojo obveznost že poravnalo, je oče oškodovanke Branimir Mlinarič podjetnika z dopisom terjal, naj plača, kar mu je pravnomočno naložilo sodišče. Ko je podjetnik Mlinariču dokazal, da je plačal dolg in obresti, je Mlinarič skušal priti v stik z odvetnikom Davida Šege, a ta zanj na noben način ni bil dosegljiv. Mlinarič je zato odvetnika kazensko ovadil. Šele ko je to storil, je odvetnik večji del dosojene vsote (1200 evrov) nakazal tožnici, vendar to kazenskega postopka ni ustavilo, saj je denar več kot leto zadrževal na svojem računu. Ker se je kot odvetnik izneveril stranki, ga je mariborsko sodišče obsodilo na pogojnih šest mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, sodišče mu je naložilo še, da mora oškodovanki mesec dni po pravnomočnosti sodbe vrniti 656,62 evra z obrestmi vred in še obresti od že nakazanih 1200 evrov za čas, ko je denar zadrževal.

Sodba je postala pravnomočna julija 2015, odvetnik Šega pa je mesec kasneje še ni spoštoval. Šele ko je Branimir Mlinarič v imenu hčerke o tem obvestil sodišče, je odvetnik Šega končno vrnil glavnico v višini 665,62 evra Kovač Mlinaričevi. S tem se je izognil zaporu, še naprej pa je ignoriral navodilo sodišča, da mora vrniti tudi zakonske zamudne obresti.

Kot sicer navaja Večer, odvetnik Šega še vedno dolguje 350 evrov Kovač Mlinaričevi, obresti ji namreč še vedno ni vrnil. Vse, kar je oškodovanki preostalo, je bilo, da od odvetnika denar izterja s predlogom za izvršbo, a se ni odločila za to pot, ker iz javno dostopnih evidenc izhaja, da mu nima kaj pobrati, saj je David Šega uradno brez premoženja, prav tako ima blokirane vse bančne račune, še navaja Večer.

Šegi so v Mariboru sodili še zaradi enega očitka izneverjanja stranki, a ga je sodišče podobnih očitkov po pisanju časnika oprostilo. Prav tako je bil Šega oproščen 17. marca letos v še enem postopku, ki je na ljubljanskem okrožnem sodišču tekel zoper njega in soobtožene zaradi zlorabe instituta elektronske izvršbe.