c S

Slovenija zadržana do zelo nizkih davčnih stopenj za e-knjigo

22.03.2017 08:03 Bruselj, 21. marca (STA) - Finančni ministri EU so danes v Bruslju razpravljali o predlogu za enako davčno obravnavo elektronske in tiskane knjige in časopisa, ki bi članicam EU omogočil uporabo zelo nizke, tudi nične stopnje DDV za e-knjige in spletne časopise. Veliko članic, tudi Slovenija, ima pomisleke glede zelo nizkih ali ničnih stopenj za e-knjigo.

Slovenija podpira uskladitev elektronsko dobavljenih publikacij z dobavo publikacij na fizičnih nosilcih, je pa zadržana do možnosti uporabe zelo nizkih stopenj DDV, ki so nižje od zdaj najnižjih možnih petih odstotkov.

Čeprav je najnižja možna nižja stopnja DDV na evropski ravni pet odstotkov, imajo nekatere članice izjeme, ki omogočajo tudi uporabo še nižjih ali celo ničnih stopenj.

Slovenija je zadržana glede uporabe zelo nizkih nižjih ali ničnih stopenj in pričakuje, da bodo v uniji to razpravo povezali s splošno razpravo o prihodnjem sistemu DDV, je ob prihodu na zasedanje pojasnila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

"Ocenjujemo, da predlog Evropske komisije pomeni odmik od dosedanje ravni usklajenosti med članicami na področju davčnih stopenj. Pomeni lahko dodatno tekmovanje med članicami glede davčnih stopenj za posamezne izdelke, ima lahko zelo obsežen vpliv na javnofinančne prihodke in lahko odloži obravnavo dokončnega sistema DDV v EU," je zadržanost pojasnila ministrica.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj pa je po razpravi pojasnil, da je med članicami zelo široko soglasje za izenačitev elektronskih in tiskanih publikacij, obstaja pa nekaj razlik glede tega, kako daleč naj bi šel ta predlog.

Slovenija je po njegovih besedah v precej veliki skupini držav, zadržanih do tega, da bi šlo do znižanja pod pet odstotkov in celo do ničnih stopenj. Razprava se bo po pričakovanjih nadaljevala jeseni, v okviru razprave o krovni ureditvi sistema DDV.

Kako bo na tem področju v prihodnje ukrepala Slovenija, je po besedah državnega sekretarja odvisno od poteka razprave, ki je trenutno še v zelo zgodnji fazi.

Veljavna pravila omogočajo obdavčitev tiskanih publikacij po znižani davčni stopnji ali v nekaterih primerih po ničelni davčni stopnji, izključujejo pa enako možnost ugodne davčne obravnave za e-publikacije, ki morajo biti obdavčene po standardni stopnji.

Gre za to, da je po veljavni evropski zakonodaji e-knjiga obravnavana kot storitev in mora biti obdavčena po normalni davčni stopnji. V praksi to pomeni, da je v večini članic e-knjiga obdavčena po najvišji stopnji.

Francija in Luksemburg sta zavestno kršila evropsko zakonodajo ter izenačila obdavčitev tiskane in elektronske knjige, zaradi česar sta se znašla na evropskem sodišču.

Nova pravila bi članicam unije omogočila, da tudi za e-publikacije uporabijo nižjo ali ničelno davčno stopnjo, ne bi jih pa k temu zavezala. Članice bi se lahko same odločile, ali bi to možnost izkoristile ali ne.