c S

O kandidatih za ustavne sodnike mandatno-volilna komisija že danes

16.03.2017 16:08 Ljubljana, 16. marca (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je ob vztrajanju poslancev SDS ter koalicijskih SD in DeSUS sklenila že danes obravnavati tudi predlog za imenovanje štirih novih ustavnih sodnikov. Tega je predsednik republike posredoval v DZ v sredo, zato je predsednik komisije Mitja Horvat (SMC) najprej trdil, da pogoji za obravnavo niso izpolnjeni.

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo sklenil državnemu zboru predlagati, naj za ustavne sodnike imenuje Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika. Franc Jurša (DeSUS) je tako na začetku današnje seje komisije predlagal razširitev dnevnega reda tudi s to točko, kar pa je Horvat zavrnil.

Kot je pojasnil, predloga za imenovanje ustavnih sodnikov ne more dati na dnevni red, ker člani komisije nimajo predloženega gradiva s predlogi sklepov. "Predlagatelji razširitve dnevnega reda niso zagotovili pogojev za obravnavo te točke," je trdil Horvat, po drugi strani pa so tako v DeSUS kot v SD in SDS menili, da se vendarle lahko naredi izjema in se predlog za imenovanje ustavnih sodnikov obravnava že danes.

Po dveh odmorih, med katerimi so si poslanci vzeli čas za posvet, je Horvat sporočil, da je sklical izredno sejo komisije, ki bo že danes obravnavala tudi Pahorjev predlog. Komisija bo tako odločanje o podpori kandidatom za ustavne sodnike začela po zaključku redne seje, na kateri ima na mizi med drugim tudi kandidate za člane fiskalnega sveta.

Proti takemu ravnanju je protestiral Matjaž Hanžek (ZL). "Gre za neprimerno kupčkanje in trgovanje med fiskalnim svetom in ustavnim sodiščem," je dejal.

Za potrditev kandidatov za fiskalni svet namreč koalicija potrebuje podporo opozicije. Zgodba s fiskalnim svetom je zato povezana z imenovanjem ustavnih sodnikov. To koalicijsko-opozicijsko trgovino sicer v koaliciji zanikajo, v opozicijski SDS pa pravijo, da je pri obeh postopkih pomembno, da je stopnja zaupanja dovolj visoka.