c S
Stephen Casiraghi na prostosti 10.03.2017 13:26 Ljubljana, 10. marca (STA) - Stephena Casiraghija so v četrtek zvečer na podlagi sklepa vrhovnega sodišča odpustili iz Doba, so za STA potrdili v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Casiraghi je prestajal enotno kazen v višini 22 let in 11 mesecev, ki bi se mu iztekla avgusta 2019.

Casiraghi je bil doslej večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj. Med drugim leta 2010 na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic. Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi. Nato je dobil še pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu.

Senat kazenskega oddelka vrhovnega sodišča, v sestavki Branko Masleša, Vladimir Horvat, Maja Tratnik, Vesna Žalik in kot predsednica Barbara Zobec, je sklep sprejel v okviru reševanja zahtev za varstvo zakonitosti, ki sta ju vložila Casiraghi in njegov zagovornik. Na podlagi vsebine zahtev je s sklepom odredil, da se izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe za obsojenca prekine, so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču.

K takemu ravnanju ga napotuje 423. člen zakona o kazenskem postopku, ki pravi, da lahko glede na vsebino zahteve vrhovno sodišče odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine. Torej do tega lahko pride, še preden je spisana sodba o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Sodišče je sicer presojalo očitane kršitve, da naj bi sodišče prve stopnje v tej zadevi nezakonito izreklo enotno kazen zapora. Več o dokončni odločitvi o zahtevah za varstvo zakonitosti bo vrhovno sodišče sporočilo, ko bodo za to izpolnjeni zakonski pogoji, so dodali v pojasnilu za STA.

Casiragijev zagovornik Tomaž Toldi je za 24ur.com potrdil, da je lani septembra vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, in sicer v zvezi z nepravilnim združevanjem kazni. Kot pravi, je šlo za vprašanje, kaj bi ga moralo pri seštevanju kazni upoštevati sodišče - različico kazenskega zakonika, ki je veljal v času Casiraghijeve storitve zadnjega kaznivega dejanja, ali spremenjeno različico zakonika, ki je veljala ob pravnomočnosti zadnje izrečene sodbe. Odvetnik Toldi glede na to, da so Casiraghiju prekinili prestajanje kazni, predvideva, da je oziroma bo s sodbo, ki je v pripravi, vrhovno sodišče ugodilo zahtevi odvetnika, da bi morali upoštevati zakonik iz časa, ko je storil kaznivo dejanje.

Sicer pa naj bi v torek Casiraghi ponovno stopil pred sodnika, tokrat kot tožnik. Od države namreč terja plačilo odškodnine v višini 150.000. Narok je razpisan na Okrožnem sodišču v Mariboru.