c S

Vlada pošilja v DZ trojico kandidatov za fiskalni svet

08.03.2017 17:00 Ljubljana, 08. marca (STA) - Vlada je danes sklenila DZ predlagati, naj za predsednika fiskalnega sveta imenuje ekonomista Davorina Kračuna, za člana pa Tomaža Peršeta iz Finančne uprave RS in Alenko Jerkič iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju. Predlog je že poslala v DZ, ki naj bi o njem odločal še ta mesec.

Vlada je trojico kandidatov izbrala med tremi prijavljeni kandidati za predsednika in sedmimi prijavljenimi kandidati za člana fiskalnega sveta. Januarja objavljeni razpis je bil že četrti, potem ko prva dva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na tretjem pa izbrani kandidati v DZ niso dobili zadostne dvotretjinske podpore.

"Želela bi si, da bi DZ kandidate obravnaval že na marčni seji," je na novinarski konferenci po seji vlade povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Potrdila je, da je zaradi sestavljanja fiskalnega sveta obiskala posamezne poslanske skupine. "Pogovori so potekali v zelo konstruktivnem vzdušju, seveda pa ni bilo za pričakovati, da bo podpora posameznih poslanskih skupin izrecna in zelo jasna," je dejala. A glede na ton, v katerem so pogovori potekali, pričakuje, da bodo izbrani kandidati deležni zadostne podpore.

Opozicija sicer o podpori kandidatom še molči, se je pa v zadnjih dneh večkrat izpostavilo vprašanje vezane trgovine z imenovanjem treh novih ustavnih sodnikov. Za potrditev članov fiskalnega sveta je namreč potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov, torej kompromis koalicije in opozicije.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je sicer v torek po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal, da namerava Pahor DZ v imenovanje za ustavne sodnike predlagati Marijana Pavčnika, Klemna Jakliča in Mateja Accetta.

Medtem ko so v koaliciji navedbe o vezani trgovini v torek zanikali, so v SDS izpostavili, da je pri vseh postopkih, kjer se izbira več oseb, na nek način pričakovati, da se upošteva načelo sorazmernosti. V poslanski skupini nepovezanih poslancev so obžalovali, da je bolj kot stroka pomembna politična pripadnost, najbolj ostri pa so v ZL.

Imenovanje ustavnih sodnikov se je po njihovem mnenju sprevrglo v politično trgovino med premierjem Mirom Cerarjem in predsednikom SDS Janezom Janšo. Škodo bosta zaradi tega po njihovih opozorilih utrpeli obe instituciji, posebej ustavno sodišče. Pahorja so zato pozvali, naj predlog za ustavne sodnike v DZ pošlje aprila, zato da glasovanji o fiskalnem svetu in novih ustavnih sodnikih ne bosta na isti seji.

Od kandidatov za fiskalni svet, ki jih je danes potrdila vlada, kandidira Kračun za člana drugič, potem ko mu marca lani v DZ ni uspelo dobiti zadostne podpore. Jerkičeva in Perše pa sta nova kandidata. Če jih bo DZ potrdil, bodo imenovani za petletni mandat.

Kračun ima doktorat družbenih znanosti s področja ekonomije, magisterij ekonomskih znanosti in univerzitetno diplomo Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Bil je na različnih položajih, med drugim ministra in veleposlanika.

Perše je ekonomist, trenutno zaposlen na finančni upravi, v preteklosti pa je bil med drugim vodja kabineta ministra za finance (v času ministrovanja Andreja Bajuka), namestnik generalne direktorice in v.d. generalnega direktorja Davčne uprave RS. Odlikuje ga predvsem poznavanje prihodkovne strani javnih financ, je povedala ministrica.

Jerkičeva je zaposlena na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju, kjer je odgovorna za finančno in javnofinančno področje in v tem kontekstu je sodelovala tudi pri oblikovanju evropskih fiskalnih pravil.

Slovenija bi morala fiskalni svet dobiti še pred koncem leta 2015, potem ko je DZ poleti tistega leta sprejel izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu. Njegova naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom.

Fiskalni svet bo pripravljal tako oceno upoštevanja fiskalnega pravila za predlog državnega proračuna oz. rebalansa kot tudi oceno skladnosti že izvršenih proračunov. Prav tako bo bdel nad izvajanjem 212 občinskih proračunov ter tudi pokojninske in zdravstvene blagajne.