c S

DeSUS in NSi napovedali podporo trem izpostavljenim kandidatom za ustavne sodnike

08.03.2017 14:49 Ljubljana, 08. marca (STA) - Poslanci DeSUS in NSi bodo podprli izvolitev Marijana Pavčnika, Klemna Jakliča in Mateja Accetta za ustavne sodnike, je pokazal današnji posvet pri predsedniku republike. Proti kandidatom bodo v NP, v ZL pa napovedujejo, da se bodo vzdržali, če bodo o kandidatih za ustavne sodnike in člane fiskalnega sveta odločali na isti seji DZ.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal, da je DeSUS danes Pahorju podal predlog za četrtega kandidata, vendar pa se Pahor z njim ne strinja, ker ima v mislih drugega kandidata. Ker za tega kandidata po besedah Jurše med strankami ni zadostne podpore, ocenjuje, da se ga Pahor ne bo odločil predlagati. Koga je DeSUS ponudil kot četrtega mandata, ni želel razkriti.

Nekoliko drugače je po posvetu povedal Matej Tonin (NSi). Po njegovih besedah Pahor četrtega kandidata še nima, zato od strank pričakuje, da podajo svoje predloge. V NSi so mu predstavili imena štirih kandidatov, ki so jih pripravljeni podpreti. Eden izmed njih je Jaklič, imen ostalih pa Tonin ni želel razkrivati.

V stranki so sicer prepričani, da bi moralo biti ustavno sodišče svetovnonazorsko uravnoteženo, "kar je ključno za njegovo učinkovito delovanje" in kredibilnost, je povedal.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev (NP) po besedah njenega vodje Bojana Dobovška ne podpirajo nobenega od treh omenjenih kandidatov. "Od kandidatov pričakujemo delo v sodni veji oblasti in to, da jim je izvolitev vrh kariere. Dva od kandidatov sta premlada ter nimata ustrezne sodniške službe in kariere," je dejal.

Predvsem pa jih v NP po besedah Dobovška moti videz političnega kupčkanja, ki se ustvarja ob usklajevanju imen, saj da to ne bo pripomoglo k ugledu ustavnega sodišča.

V ZL jih po besedah vodje njene poslanske skupine Luke Mesca moti, da bo, kot vse kaže, DZ na marčevski seji odločal tako o članih fiskalnega sveta kot o generalnem državnem tožilcu in ustavnih sodnikih, kar po njegovih besedah precej jasno kaže na politično trgovino med premierjem Mirom Cerarjem in predsednikom SDS Janezom Janšo.

Tudi zato je Mesec, kot je povedal po posvetu pri Pahorju, temu predlagal, naj imenovanje ustavnih sodnikov "premakne na aprilsko sejo DZ". V nasprotnem primeru bomo namreč izvolili dve tretjini ustavnih sodnikov v okoliščinah, ko bo na njihovo izvolitev padla senca politične trgovine, je dejal. Napovedal je, da se bodo poslanci ZL vzdrževali glasovanja, v kolikor bosta imenovanji članov fiskalnega sveta in novih ustavnih sodnikov potekali na isti seji DZ.

Tonin pa v tem, da se obe imenovanji opravita na isti seji, ne vidi težav, saj da to ne bo preprečilo politične trgovine, če ta seveda obstaja.

Vodje poslanskih skupin SMC, SDS in SD so posvet o kandidatih za ustavne sodnike s predsednikom republike opravili že v torek.