c S

Veliki Britaniji zaradi dopuščanja carinskih goljufij grozi plačilo dveh milijard evrov

08.03.2017 13:06 Bruselj, 08. marca (STA) - Evropski urad za boj proti goljufijam je danes sklenil, da Velika Britanija zaradi zatiskanja oči pred sistematičnim goljufanjem EU s strani kitajskih uvoznikov povezavi dolguje 1,99 milijarde evrov. Za tolikšen znesek carin je bila unija namreč prikrajšana zaradi izdajanja lažnih računov in carinskih zahtev s strani kitajskih uvoznikov.

"Evropski komisiji priporočamo, da denar povrne Velika Britanija," je urad pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP. Kot je ugotovil v preiskavi, so se goljufivi uvozniki med letom 2013 in 2016 nezakonito izognili plačilu določenih carin prav zaradi neukrepanja britanskih oblasti.

Na Otoku je obseg goljufije namreč naraščal, čeprav so nekatere druge države članice sprejele več ukrepov za njeno preprečevanje. Kot so navedli v uradu, je goljufanje Francijo, Nemčijo, Španijo, Italijo in nekatere druge države EU skupno stalo dodatnih 3,2 milijarde evrov prihodkov iz naslova davka na dodano vrednost.

Novica je odjeknila v zelo občutljivem času za Veliko Britanijo, ki je tik pred sprožitvijo 50. člena lizbonske pogodbe, s čimer bi uradno začela postopek izstopa iz EU. Ta naj bi jo po nekaterih podatkih stal 60 milijard evrov.