c S

V javni razpravi predlog zakona, ki vpeljuje informativno odločbo

06.03.2017 17:59 Ljubljana, 06. marca (STA) - Ministrstvo za delo je v javno razpravo posredovalo novelo zakona o uveljavljanju pravic in javnih sredstev. Novela bo podlaga za vpeljavo sistema informativne odločbe, ki bo po vzoru dohodninske odločbe omogočil avtomatsko odločanje o letnih pravicah iz javnih sredstev.

Kot so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisali na spletni strani, želijo z informativno odločbo odpraviti obremenjenost strank z vsakoletnim vlaganjem vlog in obremenjenost centrov za socialno delo z administrativno upravnimi postopki.

Avtomatična informativna odločba je avtomatiziran način izdajanja odločb, s katerim se načrtuje razbremenitev centrov za socialno delo. V praksi se je namreč izkazalo, da je prenos odločanja o nekaterih pravicah iz javnih sredstev in novega načina odločanja center obremenilo bolj od pričakovanj, so zapisali na ministrstvu.

Kot dodajajo, se je število upravnih postopkov o pravicah iz javnih sredstev med letoma 2010 in 2015 skoraj podvojilo, zato predlagajo uvedbo informativne odločbe. Ta se predlaga za uveljavljanje letnih pravic, kot so otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in subvencija kosila.

To pomeni, da bo stranka za vsako letno pravico najprej podala prvo vlogo, s katero se strinja, da se avtomatično podaljšajo letne pravice. Tako se bo letna pravica avtomatično podaljšala oziroma preverila meseca septembra, ko bo center za socialno delo na avtomatiziran način preveril vse potekle letne pravice v mesecu avgustu in vse veljavne pravice v mesecu septembru ter avtomatično pridobil podatke za novo odločanje.

Če bodo v tem postopku ugotovili, da ni bilo sprememb, bodo izdali avtomatično informativno odločbo, v nasprotnem primeru pa se bo postopek preusmeril v odločanje po uradni dolžnosti centra za socialno delo

Stranke bodo imele zoper informativno odločbo možnost ugovora in pritožbe, so še pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu komentarje in pripombe k predlogu zakonske novele zbirajo do 3. aprila.