c S

Evropska komisija začela javno posvetovanje o zaščiti žvižgačev

03.03.2017 14:45 Bruselj, 03. marca (STA) - Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o zaščiti žvižgačev. K posredovanju mnenj o zaščiti žvižgačev na nacionalni in evropski ravni pozivajo tudi vse zainteresirane, ki lahko izpolnijo vprašalnik na spletni strani Evropske komisije, so sporočili iz Bruslja.

Komisija trenutno ocenjuje področje horizontalnih in nadaljnjih sektorskih ukrepov na ravni EU, da bi okrepila zaščito žvižgačev ob spoštovanju načela subsidiarnosti. Pri svojem delu bodo upoštevali tudi mnenja, ki jih bodo zbrali z javnim posvetovanjem.

"Žvižgači igrajo pomembno vlogo v boju proti pranju denarja, prevarah in korupciji. Previdno moramo premisliti, kaj je najboljši korak naprej in kako moramo ravnati, da jih bolje zaščitimo," je dejala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova.

Zaščita žvižgačev lahko pomaga zavarovati javni interes, spodbujati dobro upravljanje ter krepiti pravno državo in temeljno demokratično pravico do svobode govora, so še sporočili iz Bruslja.

Zakonodaja EU na nekaterih področjih že vsebuje močne zaščitne mehanizme, med drugim v zvezi z revizijskimi postopki, pranjem denarja, poslovno skrivnostjo, zlorabo trga, kapitalskimi zahtevami in drugimi finančnimi vidiki.