c S

Koalicija z nekaj pomisleki načeloma usklajena o noveli zakona o kazenskem postopku

02.03.2017 08:06 Ljubljana, 01. marca (STA) - Koalicija je danes usklajevala predloga novele zakona o kazenskem postopku in sprememb kazenskega zakonika, ki ju je pripravilo pravosodno ministrstvo, vlada naj pa bi ju obravnavala prihodnji teden. Koalicija je načeloma usklajena, nekaj vprašanj glede novele o kazenskem postopku pa bi si želeli nasloviti skozi javno predstavitev mnenj v DZ.

V SMC po besedah poslanke Ksenije Korenjak Kramar menijo, da je novela zakona o kazenskem postopku dobra in bo prispevala k učinkovitosti ter izboljšanju kazenskega postopka oz. učinkovitejšemu pregonu.

V izjavi je poudarila, da so vsi deležniki sodelovali pri pripravi predloga in se maksimalno uskladili, tako da so odpravljeni številni pomisleki. Nekateri pa so po njenih besedah verjetno še ostali in so bila nekatera pričakovanja morda večja, "a zdaj je to največ, kar lahko pričakujemo, da je v skladu s spoštovanjem varstva človekovih pravic in varstva osebnih podatkov", je prepričana.

Kot je pojasnila poslanka, predvidevajo redni postopek obravnave predloga v DZ. Nagibajo pa se tudi k temu, da predlagajo javno predstavitev mnenj, ki bi po njihovem mnenju lahko prispevala k vsebinskemu izboljšanju posameznih segmentov zakona.

V SD imajo po besedah poslanca Jana Škoberneta nekaj pomislekov in ocenjujejo, da bo treba na konceptualni ravni nekaj vprašanj razčistiti. "Je pa koalicija enotna, da morata biti oba zakona sprejeta do parlamentarnih počitnic," je povedal Škoberne in dodal, da predloga omogočata pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj ter onemogočata zavlačevanja in postopkovna oviranja postopkov.

Glede nekaterih zadev v noveli zakona o kazenskem postopku pa je povedal, da si ne delajo utvar, da ne bo prišlo do pripomb zakonodajno-pravne službe in informacijske pooblaščenke. A vstopajo v zakonodajni postopek z namenom, da se to izčisti. Po Škobernetovem mnenju bi bilo narobe, če bi "vztrajali na narcisoidnosti malih razlik", in bi na koncu denimo zaradi odlašanja ostalo tako, kot je danes, denimo pri vračanju zadev iz prve na drugo stopnjo.

Ministrstvo želi z novelo zakona o kazenskem postopku med drugim uvesti zakonsko podlago za uporabo t. i. imsi lovilca, spremeniti pogoje za uvedbo sodne preiskave ter uvesti novo rešitev, po kateri bodo vrhovni sodniki pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti lahko podali ločena mnenja. Zakonsko besedilo, ki naj bi predstavljalo osrednji del pravosodne reforme, je ob lanski razgrnitvi poželo nemalo kritik.

Z nekaterimi novostmi novele zakona o kazenskem postopku na ministrstvu za pravosodje sicer niso osrečili sodnikov, tožilcev, odvetnikov in tudi policije.